Απαγόρευση της κάνναβης για τους τουρίστες συζητούν στο Άμστερνταμ

Εκτενής συζήτηση για την απαγόρευση της χρήσης κάνναβης σε τουρίστες στα καφέ κατανάλωσης κάνναβης (τα γνωστά και ως coffee shops) έχει ανοίξει στο Άμστερνταμ, καθώς σύμφωνα με ορισμένους, συμπεριλαμβανομένης της δημάρχου, η μαζική προσέλευσή τους τροφοδοτεί το παρεμπόριο και την εγκληματικότητα.

Όπως αναφέρει η δήμαρχος της πόλης Φέμκε Χαλσέμα το σκεπτικό για την απαγόρευση της πρόσβασης στα καταστήματα χρήσης κάνναβης σε τουρίστες στοχεύει στον περιορισμό πώλησης και κατανάλωσης μαλακών ναρκωτικών και της τουριστικής πολυκοσμίας, που δεν αφήνει περιθώριο επίσκεψης για τους ντόπιους, αφού τα καταστήματα αυτά έχουν ενταχθεί στη λογική της τουριστικής βιομηχανίας.

Αλλά, η ίδια και οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές της πόλης θεωρούν ότι είναι κι ένας τρόπος να καταπολεμηθεί η βαριά εγκληματικότητα του ναρκεμπορίου, προέκταση της οποίας είναι και η πώληση κάνναβης στα καφέ, όπως αναφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης συνεδρίασε για μία ολόκληρη μέρα για την πρόταση της δημάρχου να εισαχθεί ένας νέος αυστηρός κανόνας για την πρόσβαση στα καταστήματα πώλησης και χρήσης κάνναβης, με την κωδική ονομασία «κριτήριο i».

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο «The Observer», το δημοτικού συμβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για τη συγκεκριμένη διάταξη την Τετάρτη, χωρίς να αναμένεται όμως να εξασφαλίσει την ψήφο της πλειοψηφίας.

Πρόσφατη μελέτη  έδειξε ότι 100 από τα 166 καφέ της πρωτεύουσας εξυπηρετούν στην πραγματικότητα μόνο τις ανάγκες των τουριστών, αφήνοντας στην άκρη ουσιαστικά τους ντόπιους. Μετά την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό για τους τουρίστες, η πασίγνωστη περιοχή με τα κόκκινα φανάρια είναι τόσο θορυβώδης όσο άλλοτε και οι ιδιοκτήτες των «επίμαχων» καφέ της περιοχής φαίνεται να διώχνουν τους ντόπιους δίνοντας προτεραιότητα στους τουρίστες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιδράσεις.

Τον Απρίλιο, η δήμαρχος παρουσίασε σχέδιο 13 σελίδων, με το οποίο ζήτησε τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στην εισαγωγή ενός καθεστώτος επίσκεψης σε καφέ αποκλειστικά για ντόπιους, επικαλούμενη τον κίνδυνο του παρεμπορίου ναρκωτικών που τροφοδοτεί τα συγκεκριμένα καφέ. Πράγματι, στο Άμστερνταμ λειτουργεί το εξής παράδοξο σύστημα: η κατοχή και η χρήση κάνναβης είναι «ανεκτή» -όχι νόμιμη– όσο γίνεται στο εσωτερικό των καφέ, αλλά η εμπορική καλλιέργεια και διανομή είναι παράνομη, με αποτέλεσμα να προμηθεύονται τα «προϊόντα» τους με αθέμιτα μέσα.

Μια σημαντική έκθεση του 2019 για τη «σκοτεινή πλευρά» της πρωτεύουσας πρότεινε την επανεξέταση του κανόνα μόνο για τους κατοίκους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση «αστικής ζούγκλας» που επικρατεί, σύμφωνα με τους υπέρμαχους του περιοριστικού μέτρου.
Ορισμένες παρατάξεις της συμφωνούν με το μέτρο, συμπεριλαμβανομένου του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), το οποίο πρότεινε την εισαγωγή της συγκεκριμένης απαγόρευσης πριν από δύο χρόνια. «Είναι ένα από τα λίγα μέτρα που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε σε τοπικό επίπεδο για να περιορίσουμε το μεγάλο συνωστισμό στο κέντρο της πόλης και να αναμορφώσουμε την εικόνα μας για το ποτό και τα ναρκωτικά», δήλωσε η επικεφαλής του VVD Κλερ Μάρτενς στο Observer. «Το Άμστερνταμ είναι πολύ όμορφο για αυτό και οι κάτοικοι αξίζουν καλύτερα. Τα μπάτσελορ πάρτι και οι Ευρωπαίοι τουρίστες που έρχονται εδώ οδικώς για να καπνίσουν χόρτο, να κοιμηθούν στο αυτοκίνητό τους και να κάνουν θόρυβο δεν προσθέτουν αξία στην πόλη», επισήμανε.

Ο Ελς Ίπινγκ, πρώην πολιτικός του Εργατικού Κόμματος που συμμετέχει στη συλλογικότητα κατοίκων Stop de Gekte («σταματήστε την τρέλα») είπε ότι οι ντόπιοι πιστεύουν ότι οι αυστηρότεροι έλεγχοι στους οίκους ανοχής, στην κατανάλωση αλκοόλ και κάνναβης στα καφέ είναι απαραίτητα. «Οι έμποροι έρχονται για τους τουρίστες, οι τουρίστες έρχονται για τις καφετέριες», είπε στον Observer.

Η άλλη άποψη

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν κάθετα με το μέτρο και τη λογική του. Ο Μαρκ Τζάκομπσεν, συνιδιοκτήτης του «The Rookies», ενός από τα γνωστότερα καφέ της πρωτεύουσας, πιστεύει ότι τα σκληρά ναρκωτικά δεν έχουν καμία σχέση με τον τομέα του. «Έχω το καφέ μου εδώ και 30 χρόνια και αν (οι πελάτες) κάνουν κάτι άλλο πέρα από κάνναβη στο μαγαζί μου, τους πετάω μεταφορικά και κυριολεκτικά έξω», είπε στον Observer.
Ακόμη, πρόσθεσε ότι  έρευνα που έγινε για λογαριασμού του ομίλου Bond van Cannabis Detaillisten συμπέρανε ότι λιγότεροι από τους μισούς τουρίστες επισκέπτονταν το Άμστερνταμ για την κάνναβη και το 24% θα το επισκεπτόταν ακόμη και αν απαγορευόταν.
Άλλοι πολέμιοι του μέτρου ανησυχούν για την αύξηση των πλανόδιων εμπόρων, ειδικά τη στιγμή που το Άμστερνταμ και άλλες πόλεις προσπαθούν να κρατήσουν τους νέους μακριά από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Δρ Τον Νάμπεν, εγκληματολόγος και ερευνητής ναρκωτικών, μελέτησε τα αποτελέσματα ενός ανεπιτυχούς «απαγορευτικού κάνναβης» πριν από μια δεκαετία σε παραμεθόριες πόλεις όπως το Μάαστριχτ. Είπε στον Observer ότι αν εφαρμοζόταν το μέτρο απλώς θα διαχεόταν σε περισσότερες πηγές η πώληση κάνναβης, καθιστώντας το πολύ λιγότερο ελεγχόμενη. Σε κάθε περίπτωση όμως η διακίνηση της ουσίας θα συνεχίσει να υπάρχει, απλά υπό χειρότερες συνθήκες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.