Οι «Άθλιοι» και Γιάννης Αγιάννης εν έτει 2022

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr 

«Αντικλεπτικά συστήματα στα τρόφιμα τοποθετούν τα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό κλοπών». Την απίστευτη, ίσως, για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, είδηση, δημοσιεύει η Berliner Zeitung. «Σούπερ μάρκετ στο Βερολίνο αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σύγχρονη αντικλεπτική τεχνολογία στα τρόφιμα,  που κατά τα άλλα χρησιμοποιείται μόνο για προϊόντα όπως iPhone ή είδη πολυτελείας όπως η σαμπάνια»

Σε ένα σούπερ μάρκετ στην περιοχή Βάισενσι του Βερολίνου, η εφημερίδα εντόπισε σε …μπριζόλες και σε άλλα φθηνά προϊόντα « ειδικές συσκευές ασφαλείας κατά της κλοπής»!

Μια φωτογραφία κυκλοφορεί επίσης στο Twitter σήμανση ασφαλείας στο βούτυρο. Ο χρήστης διερωτάται : «Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου το κανονικό βούτυρο πρέπει να προστατεύεται από κλοπή με ετικέτα ασφαλείας;»

Αλλά και στη  Μεγάλη Βρετανία, τα σούπερ μάρκετ μεγάλων  αλυσίδων έχουν βάλει αντικλεπτικά συστήματα στο βρεφικό γάλα, σε συμπληρώματα βιταμινών, στα τυριά και στο βούτυρο.

Και αν ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την αυξανόμενη φτώχεια βυθίζει τους θεωρούμενους «πλουσιότερους» Βορειοευρωπαίους στην απόγνωση, μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ.

Με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη λόγω του εκβιασμού του Πούτιν, αλλά κυρίως της απερίσκεπτης πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ, ο χειμώνας που έρχεται στην Ευρώπη θα θυμίζει μεταπολεμικές καταστάσεις.

Και φυσικά, ο πόλεμος συνεχίζεται, με τις επιπτώσεις να πέφτουν βαριές στις πλάτες των Ευρωπαίων ,ενώ το Κρεμλίνο συνεχίζει να γεμίζει τα πολεμικά  σεντούκια με υπερκέρδη από τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου Και το χειρότερο : Το τέλος της σπείρας δεν φαίνεται: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου ifo, οι έμποροι λιανικής δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων τους επόμενους τρεις μήνες.

Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς αναλυτές στις Βρυξέλλες , προειδοποιούν πλέον ότι «δεν μπορούμε  να αποκλείσουμε την κοινωνική αναταραχή».

Ενα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων δεν μπορεί πλέον να αντέξει την ακρίβεια με αποτέλεσμα «οι κλοπές στα τρόφιμα να παραμένουν  ως η τελευταία πράξη απόγνωσης», γράφει η γερμανική ιστοσελίδα t-online.

Κάπου δυο εκατομμύρια άνθρωποι -περισσότεροι από ποτέ- κατέφυγαν στα κοινωνικά παντοπωλεία στη Γερμανία το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου για να ψωνίσουν φθηνά είδη παντοπωλείου και προϊόντα υγιεινής για να περάσουν τον μήνα.

Από τον Μάιο, οι άνθρωποι μοιράζονται τις εμπειρίες τους με το hashtag «Είμαι επηρεασμένος από τη φτώχεια» «Ξέρεις τι είναι να στέκεσαι στο σούπερ μάρκετ, να κοιτάζεις τις τιμές και σχεδόν να κλαίς», γράφει ένας Ευρωπαίος πολίτης. Για να λάβει την απάντηση από έναν άλλο: «Σήμερα, ήθελα επιτέλους να εκπληρώσω την επιθυμία των παιδιών μου για ένα καρπούζι, που ήθελαν εδώ και εβδομάδες. Έπρεπε να τα απογοητεύσω ξανά.»

Ποιος θα το πίστευε οτι οι «Άθλιοι» και ο Γιάννης Αγιάννης του Ουγκό, θα ζωντάνευαν στην Ενωμένη Ευρώπη, τον 21ο αιώνα και το «σωτήριον έτος» 2022…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.