Την ελπίδα του να τερματιστεί το 2017 ο πόλεμος στη Συρία, εξέφρασε ο Μπασάρ αλ Άσαντ

Την ελπίδα ότι το 2017 θα είναι ο τελευταίος χρόνος του πολέμου στη Συρία εξέφρασε σήμερα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξή του σε κινεζικό μέσο.

«Πάντα θα ελπίζουμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία. Όμως τελικά πρόκειται για πόλεμο και δεν μπορεί να περιμένεις ότι θα συμβεί αυτό ακριβώς», σχολίασε ο Άσαντ μιλώντας στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television.

Η απελευθέρωσης της Ράκας, της αποκαλούμενης και πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καθώς και άλλων πόλεων είναι η βασική προτεραιότητα του συριακού στρατού, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είμαστε πολύ κοντά στη Ράκα τώρα. Χθες τα στρατεύματά μας έφτασαν στον Ευφράτη ποταμό που είναι κοντά στην πόλη της Ράκας (?) αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και άλλες πόλεις δεν είναι προτεραιότητα», εξήγησε ο Άσαντ.

Πάντως ο Σύρος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Ράκας και της Ντέιρ αλ Ζορ από τους τζιχαντιστές θα διαρκέσουν πολλούς μήνες.

«Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει εξωτερική παρέμβαση, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες», απάντησε όταν ρωτήθηκε για πόσο καιρό θα συνεχιστεί ο πόλεμος.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο Άσαντ εκτίμησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει χώρος για συνεργασία μαζί τους, παρά την κοινή τους επιθυμία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

«Στη θεωρία ναι, αλλά πρακτικά όχι ακόμη, διότι δεν υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ της Συρίας και των ΗΠΑ σε επίσημο επίπεδο. Ακόμη κι οι επιδρομές τους εναντίον του ΙΚ (?) διεξήχθησαν χωρίς τη συνεργασία ή την ενημέρωση του συριακού στρατού ή της κυβέρνησης, κάτι που είναι παράνομο», τόνισε.

Η συριακή κυβέρνηση δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Μάνμπιτζ, πρόσθεσε ο Άσαντ, μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση από το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι έχει αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή για να αποτρέψει τις συγκορύσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων.

«Οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα έρχονται στη Συρία χωρίς πρόσκληση, ενημέρωση ή άδεια είναι εισβολείς, είτε είναι Αμερικανοί, Τούρκοι ή οποιοιδήποτε άλλοι. Και δεν πιστεύουμε ότι αυτό βοηθά», υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος.

«(Οι ΗΠΑ) δεν έχουν πετύχει σε κανένα από τα μέρη που έχουν στείλει στρατεύματα, απλώς δημιουργούν χάος. Είναι πολύ καλοί στο να δημιουργούν προβλήματα και να καταστρέφουν, αλλά είναι πολύ κακοί στο να βρίσκουν λύσεις», κατέληξε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.