Δημοσκόπηση: Ο ελληνικός λαός αποδοκιμάζει τον Μητσοτάκη σε όλα τα εθνικά θέματα

Το 56% θεωρεί ότι η ελληνοαμερικανική συμφωνία εξυπηρετεί μόνο τις ΗΠΑ. Μόνο το 20,2% ικανοποιημένο από τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά.

Παρά τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού την Πέμπτη στη Βουλή για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική της κυβέρνησης, οι πολίτες βάζουν ένα μεγάλο «άκυρο» στις επιλογές του και στους δύο αυτούς τομείς.

Υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%, καταγράφονται για την κυβερνητική πολιτική και σε άλλους τομείς, όπως είναι η ακρίβεια / ενεργειακή κρίση, η δικαιοσύνη, η πανδημία, η ελευθερία του Τύπου, η αξιοκρατία.

Στη δημοσκόπηση της RealPolls, που δημοσιεύει η «δημοκρατία», δεν υπάρχει τομέας της κυβερνητικής πολιτικής στον οποίο η κυβέρνηση να παίρνει πάνω από τη βάση, γεγονός που εξηγεί τη δημοσκοπική πτώση της Ν.Δ. και τη διαγραφόμενη αδυναμία της, ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές, να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Την Πέμπτη στη Βουλή παρότι ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως «συνετού Ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου», ισχυριζόμενος πως «είμαστε δεδομένοι φίλοι για να έχουμε, ο μη γένοιτο, χρειαστεί, δεδομένη στήριξη», οι ερωτηθέντες από τη RealPolls θεωρούν σε ποσοστό 56% ότι αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί κυρίως τις ΗΠΑ, μόνο το 1,6% θεωρεί ότι εξυπηρετεί την Ελλάδα ενώ το 31,2% θεωρεί ότι η συμφωνία εξυπηρετεί και τους δύο.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτυχε παταγωδώς να πείσει τους Έλληνες ότι αυτή η σημαντική συμφωνία, που δεσμεύει αμυντικά τη χώρα για πολλά χρόνια, είναι επωφελής για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Μη ικανοποιητικές, σε ποσοστό που φθάνει το 41,6%, κρίνουν οι πολίτες και τις κινήσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.

Μόνο το 20,2% εκφράζει θετική γνώμη, ενώ σε σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκείς τις κρίνει το 29,6%.

Η αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία αγγίζει και προσωπικά τον πρωθυπουργό, καθώς η πολυδιαφημισμένη πρόσφατη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη δεν βελτίωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντίθετα έμειναν ίδιες, σύμφωνα με το 65,7%.

Έγιναν χειρότερες λέει το 19,5% και μόνο το 2,7% πιστεύει ότι είναι καλύτερες…

Παρότι η τουρκική προκλητικότητα δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός βαρύνεται με το γεγονός ότι με εκείνη τη συνάντηση και με την πολιτική τού κατευνασμού καλλιεργεί μονομερώς προσδοκίες.

Δυόμισι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά το έντονα αντιρωσικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς, οι ερωτηθέντες μοιράζουν τις ευθύνες στη Ρωσία (το 28,9%) και στις δυτικές δυνάμεις (το 27,3%).

Απαλλάσσουν ουσιαστικά την Ουκρανία (μόνο το 2,8% θεωρεί ότι αυτή έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη), όμως το 37,8% θεωρεί ότι όλοι οι παραπάνω ευθύνονται για τον πόλεμο.

Η στάση της Ελλάδας όπως την καθόρισε η κυβέρνηση έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας κυρίως λόγω της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, όμως το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ευθέως καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τον πόλεμο και «λίγο» το 17,8%.

Μόνο το 33,3% είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.