NYT: Οι ΗΠΑ «καθοδήγησαν» τους Ουκρανούς για το χτύπημα στο ρωσικό καταδρομικό «Moskva»

Δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva στα μέσα Απριλίου, κατά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης χθες Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ «καθοδήγησαν» τις ουκρανικές δυνάμεις να εντοπίσουν και να χτυπήσουν την πλέον εμβληματική ρωσική ναυαρχίδα στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μία πληροφορία που θέτει -αν μη τι άλλο- νέα δεδομένα στην παγκόσμια «σκακιέρα», αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρουν οι New York Times, «η βοήθεια για τη στόχευση, η οποία συνέβαλε στην τελική βύθιση του “Moskva” είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης απόρρητης προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει πληροφορίες πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο στην Ουκρανία».

«Η αμερικανική κυβέρνηση επιδίωξε να κρατήσει μυστικό μεγάλο μέρος του πεδίου της μάχης και των ναυτικών πληροφοριών που μοιράζεται με τους Ουκρανούς από φόβο ότι θα θεωρηθεί ως κλιμάκωση και θα προκαλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ επίσπευσαν την τροφοδοσία στην Ουκρανία με βαρύτερα όπλα και ζήτησαν έκτακτη πρόσθετη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από το Κογκρέσο, ύψους 33 δισ. δολαρίων, αποδεικνύοντας πόσο γρήγορα μεταβάλλονται τα δεδομένα», τονίζεται στους «NYT».

Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο στοιχεία για την ακριβή θέση του καταδρομικού, εξήγησε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε στα μέσα του περασμένου μήνα.

Η καθοριστική επικοινωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για το Moskva

Οι ουκρανικές δυνάμεις, αφού εντόπισαν ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, κάλεσαν τις αμερικανικές επαφές τους για να επιβεβαιώσουν ότι ήταν στην πραγματικότητα το «Moskva», είπαν στο CNN πηγές που γνωρίζουν τα γεγονότα. Οι ΗΠΑ φέρεται να απάντησαν καταφατικά και παρείχαν αντίστοιχες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του ρωσικού πυραυλοφόρου καταδρομικού.

Οπως σημειώνει ο Guardian, δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι η Ουκρανία θα κινηθεί εναντίον της ρωσικής ναυαρχίδας και δεν συμμετείχαν σε αυτή την απόφαση, ανέφεραν οι πηγές.

«Ζωτικής σημασίας οι πληροφορίες των ΗΠΑ για τη βύθιση του Moskva»

Δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους «New York Times» ότι η Ουκρανία είχε ήδη λάβει από μόνη της τα δεδομένα στόχευσης του «Moskva» και ότι οι ΗΠΑ παρείχαν μόνο επιβεβαίωση.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν ζωτικής σημασίας για τη βύθιση του πλοίου από την πλευράς της Ουκρανίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι «NYT», παρότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν ποιες πληροφορίες διαβιβάστηκαν, ένας εξ αυτών τόνισε ότι οι εν λόγω πληροφορίες υπερέβαιναν απλώς μια αναφορά για τη θέση του πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, 65 ναυτικά μίλια νότια της Οδησσού.

Με πυραύλους Neptune

Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»).

Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπόλοιπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.