Στο ρωσικό ΥΠΕΞ είναι φαιδροί – Κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι υποστηρίζει τους νεοναζί στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ την Τρίτη ότι «υποστηρίζει τους νεοναζί στην Ουκρανία», κλιμακώνοντας περαιτέρω τη διαμάχη που ξεκίνησε όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ισχυρίστηκε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή, αναφέρει το Reuters.

Το Ισραήλ επέκρινε τον Λαβρόφ τη Δευτέρα, λέγοντας ότι ο ισχυρισμός του –που έγινε όταν μιλούσε για τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος– ήταν ένα «ασυγχώρητο» ψέμα που υποτίμησε τη φρίκη του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Ηγέτες από πολλά δυτικά κράτη κατήγγειλαν τα σχόλια του Λαβρόφ και ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ξέχασε τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ ήταν «αντιιστορικά» και «εξήγησαν σε μεγάλο βαθμό γιατί η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο».

Η Μόσχα επανέλαβε την άποψη του Λαβρόφ ότι η εβραϊκή καταγωγή του Ζελένσκι δεν απέκλειε την Ουκρανία να διοικείται από νεοναζί.

«Ο αντισημιτισμός στην καθημερινή ζωή και στην πολιτική δεν έχει σταματήσει και, αντίθετα, καλλιεργείται (στην Ουκρανία)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο Λαβρόφ έκανε τον ισχυρισμό περί Χίτλερ στην ιταλική τηλεόραση την Κυριακή, όταν ρωτήθηκε γιατί η Ρωσία είπε ότι έπρεπε να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία εάν ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι Εβραίος.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, κράτησε επιφυλακτική στάση για να μη βλάψει τις σχέσεις με τη Ρωσία, έναν ισχυρό μεσολαβητή στη γειτονική Συρία.

Γι’ αυτό απέφυγε αρχικά την άμεση κριτική στη Μόσχα και δεν έχει επιβάλει επίσημες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες.

Ωστόσο, οι σχέσεις έχουν γίνει πιο τεταμένες, με τον Λάπιντ τον περασμένο μήνα να κατηγορεί τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.