Εκλογές στη Γαλλία: Προβάδισμα Μακρόν έναντι της Λεπέν δίνουν τα exit poll

Προβάδισμα δίνουν τα πρώτα exit poll στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, έναντι της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll δίνουν έως και τέσσερις μονάδες προβάδισμα στον Μακρόν, κάτι που προκαλεί έκπληξη καθώς μέχρι τελευταία στιγμή οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη διαφορά με τη Μαρίν Λεπέν στη μονάδα. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, βελγικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως υπάρχει η απόλυτη ισοψηφία ανάμεσα στους δύο “μονομάχους” για τη γαλλική προεδρία, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Επίσης, σύμφωνα με τη Le Monde, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%. Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%. Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

Η αντίδραση των Σοσιαλιστών

Η Αν Ινταλγκό, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, κάλεσε τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν. “Σας καλώ με σοβαρότητα να καταψηφίσετε την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν χρησιμοποιώντας το ψηφοδέλτιο του Εμανουέλ Μακρόν», είπε η Αν Ινταλγκό και πρόσθεσε: “Ορκίζομαι ότι θα βάλω όλη μου την ενέργεια σε μια ισχυρότερη, πιο όμορφη και πιο δίκαιη Ρεπουμπλικανική Γαλλία”, είπε η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος και σημείωσε “για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν”.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων IFOP, η Ινταλγκό αναμένεται να λάβει το 1,9% των ψήφων του πρώτου γύρου.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η αποχή, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φθάνει το 26% και αναμένεται να ευνοήσει τον Εμανουέλ Μακρόν. Το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ντέρμπι και οριακή διαφορά με τη Μαρίν Λεπέν, ενδέχεται να συσπείρωσε τους ψηφοφόρους του απερχόμενου προέδρου.

Η υποψήφια της Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές, στην ομιλία της μετά την αποτυχία της στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τόνισε πως ο Μακρόν παίζει με τη φωτιά. “Είναι μια προσωπική και συλλογική απογοήτευση, αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για το ρόλο μου σε αυτήν την ήττα” είπε αναλαμβάνοντας την ευθύνη και ότι θα ψηφίσει τον Εμανουέλ Μακρόν για να αποτρέψει την ανάληψη της εξουσίας από τη Μαρίν Λεπέν, που έχει όντως μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων.

Έκρηξη χαράς στο στρατόπεδο του Μακρόν

Με συνθήματα και χαρά πανηγύρισαν οι υποστηρικτές του Εμανουέλ Μακρόν το προβάδισμα και την άνετη επικράτησή του, σύμφωνα με τα exit poll, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι υποστηρικτές του βρίσκονται στο στρατηγείο του και με συνθήματα και χειροκροτήματα γιορτάζουν την πρώτη νίκη.

Στο στρατόπεδο του Ζαν Λυκ Μελανσόν επικρατεί μεγάλη απογοήτευση. Υποστηρικτές του ξέσπασαν σε κλάματα στην ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των exit poll. “Δεν θα πάω να ψηφίσω, δεν θα έχουν την ψήφο μου” είπε ψηφοφόρος του έξω από το στρατηγείο του.

O Mελανσόν είπε πως “καμία φωνή δεν πρέπει να πάει στην άκρα δεξιά γιατί ο κόσμος δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτό”. Περήφανος για την καλή δουλειά δήλωσε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν και για την τεράστια δύναμη που επέδειξαν οι συνεργάτες του.

Η Μαρίν Λεπέν που στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Γαλλίας θα αντιμετωπίσει τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε στις πρώτες δηλώσεις μετά τα exit poll: “Οι Γάλλοι μου έκαναν την τιμή να προκριθώ στον δεύτερο γύρο. Εκφράζω στους ψηφοφόρους την πιο ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη. Βλέπω την ελπίδα ότι οι δυνάμεις ανάκαμψης της χώρας ανεβαίνουν. Όλοι όσοι σήμερα δεν ψήφισαν τον Εμανουέλ Μακρόν καλούνται να συμμετάσχουν στην επανένωση της Γαλλίας” και “η ψήφος σας εξαρτάται από τη θέση που θέλουμε να δώσουμε στα χρήματα στην κοινωνία μας (…) ή τη δυνατότητα πρόσβασης στη σύνταξη με καλή υγεία…Θα διασφαλίσω την εθνική ανεξαρτησία, θα ελέγξω τη μετανάστευση και θα αποκαταστήσω την ασφάλεια για όλους”.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.