Πακέτο επενδύσεων 5 δισ. από το Κατάρ στην Αίγυπτο

Υπουργοί και αξιωματούχοι της Αιγύπτου και του Κατάρ συμφώνησαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια εκτεταμένης συνάντησης στο Κάιρο, σε ένα πακέτο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις και συνεργασίες στην Αίγυπτο στο πλαίσιο «την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο αδελφών χωρών».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουστάφα Μαντμπούλι, η υπουργός Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάπτυξης Χάλα ελ Σαΐντ, ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Μααΐτ, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, ο υπουργός Οικονομικών Άχμεντ αλ Κουάρι και ο Πρέσβης του Κατάρ στο Κάιρο Σάλεμ μπιν Μουμπάρακ αλ Σάφι.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Αιγύπτου και Κατάρ σε διάφορους τομείς, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Οι δύο πλευρές χαιρέτησαν το βήμα για τη σύσταση μιας υψηλής κοινής επιτροπής μεταξύ Αιγύπτου και Κατάρ, το οποίο ανακοινώθηκε σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών τη Δευτέρα, για την ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού σε όλους τους τομείς καθώς και για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του τη Δευτέρα στο Κάιρο με τον Σούκρι, ο κορυφαίος διπλωμάτης του Κατάρ είπε ότι οι σχέσεις Αιγύπτου-Κατάρ βρίσκονται σε διαρκή ανάπτυξη, επιβεβαιώνοντας την προθυμία της κυβέρνησής του για αναβάθμιση αυτών των σχέσεων.

«Βλέπουμε ότι ο ορίζοντας των σχέσεων μεταξύ Κατάρ και Αιγύπτου είναι ευρύς στην ενίσχυση της οικονομικής εταιρικής σχέσης και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη περίοδος που στιγματίστηκε από εντάσεις τελείωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Σούκρι είπε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στη συνέχιση των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας με το Κατάρ, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις τους αφορούσαν την ενεργοποίηση διμερών σχέσεων και τη διερεύνηση πιθανοτήτων συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κατάρ στην Αίγυπτο πραγματοποιείται καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν να διερευνούν την ανάπτυξη συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών και οικονομικών δεσμών με τη συμφωνία της Ούλα το 2021, η οποία τερμάτισε τριάμισι χρόνια μποϊκοτάζ του Κάιρου στη Ντόχα.

Μια επιτροπή παρακολούθησης Αιγύπτου-Κατάρ –που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ula– έχει ήδη πραγματοποιήσει επτά γύρους διαπραγματεύσεων τον περασμένο χρόνο, ο τελευταίος από τους οποίους ήταν στη Ντόχα τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Κατά τους γύρους των συνομιλιών υπογράφηκαν μια σειρά διμερών συμφωνιών για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων Αρχών.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί συναντήθηκαν ή μίλησαν στο τηλέφωνο περισσότερες από μία φορές από την υπογραφή της συμφωνίας της Αλ Ούλα.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο.

Ο Αλ Σίσι και ο εμίρης του Κατάρ είχαν επίσης συνάντηση τον περασμένο χειμώνα στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.