«Ξύλο» στους πρασινοαναπτυξάκηδες από τον υπ. Ενέργειας των Εμιράτων (ΗΑΕ)

Οι πετρελαιοπαραγωγοί που ένιωσαν ως παρίες στη σύνοδο για το κλίμα COP 26 πέρυσι αντιμετωπίζονται τώρα ως υπερήρωες διότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τα αποθέματά τους, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχάιλ αλ-Μαζρούι σε εκδήλωση του κλάδου.

Ο Μαζρούι δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποεπενδύσεις και να προωθεί κανείς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη συνέχεια να ζητά αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια μιας κρίσης – χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

«Νομίζω ότι στην COP 26 όλοι οι παραγωγοί ένιωσαν απρόσκλητοι και ανεπιθύμητοι αλλά τώρα είμαστε πάλι υπερήρωες, δεν δουλεύει έτσι», δήλωσε ο ίδιος.

Οι πλούσιες σε πόρους αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πολλές φορές αντιταχθεί στα αιτήματα να απομακρυνθούν με ταχείς ρυθμούς από τα ορυκτά καύσιμα, ζητώντας μια πιο συντεταγμένη μετάβαση.

Ο Μαζρούι τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο παράλληλα με ανανεώσιμες πηγές παρόλο που προχωρά η ενεργειακή μετάβαση, λέγοντας ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ χρειάζεται να αντικαταστήσει τουλάχιστον 5-8 εκατ. βαρέλια που χάνονται κάθε χρόνο για να διατηρήσει την παραγωγή εκεί που είναι.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεργαστούν με τον ΟΠΕΚ+ για να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή αγορά είναι σταθερή, δήλωσε ο ίδιος.

Τα ΗΑΕ κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αυξήσουν τη δυναμικότητα στα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν να ενεργήσουν ανεξάρτητα ή να εγκαταλείψουν τον ΟΠΕΚ+, μια συμμαχία που περιλαμβάνει τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και άλλες χώρες, δήλωσε ο Μαζρούι.

«Εμείς ως χώρα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

»Επενδύουμε και αυξάνουμε τη δυναμικότητά μας στα 5 εκατ. βαρέλια», δήλωσε ο υπουργός.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τον ΟΠΕΚ+ ή θα κάνουμε κάτι μονομερώς.

»Θα εργαστούμε με αυτή την ομάδα για να διασφαλίσουμε ότι η αγορά είναι σταθερή».

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ αναμένεται να έχει την επόμενη συνεδρίασή της στις 31 Μαρτίου.

Η ομάδα αυτή αυξάνει τον στόχο για την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια ανά ημέρα από τον Αύγουστο για να ενισχύσει την παραγωγή ύστερα από τις μειώσεις που επήλθαν καθώς η πανδημία μείωσε τη ζήτηση.

Η αγορά πετρελαίου είναι ευμετάβλητη, έχοντας δεχθεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επέκταση των lockdowns λόγω της COVID στην Κίνα, τη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εισαγωγής αργού.

Ο Μαζρούι δήλωσε ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ πρέπει να μείνει εκτός πολιτικής.

«Νομίζω ότι ο οργανισμός θα παραμείνει, η Ρωσία είναι σημαντικό μέλος», δήλωσε ο ίδιος.

Η τιμή του πετρελαίου brent κατέγραψε άλμα 11,5% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης θα αρχίσουν να ροκανίζουν την παραγωγή και τις εξαγωγές της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.