Επίδειξη ισχύος ή κάτι άλλο; Τι δείχνει η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Ειδικοί επιχειρούν να «χαρτογραφήσουν» τις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επαληθεύσει τις ανακοινώσεις αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Την πυραυλική επίθεση δείχνουν εναέρια πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ρωσικός στρατός. Στα πλάνα φαίνονται μεγάλα, μακρόστενα κτίρια σε μία χιονισμένη περιοχή, πριν ένα από αυτά εξαφανιστεί από μία τεράστια έκρηξη. Άνθρωποι διακρίνονται να τρέχουν για να σωθούν καθώς βγαίνουν καπνοί.

 

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επανειλημμένα τονίσει την επένδυση της χώρας σε υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο καυχιόταν ότι η Ρωσία ηγείται σε υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το «Kinzhal» – ή Dagger – είναι «ασταμάτητο» από τα σημερινά δυτικά οπλικά συστήματα, αναφέρει το BBC. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 1.250 μιλίων και μπορεί να φέρει είτε συμβατική είτε πυρηνική κεφαλή.

Πρόσφατες αναφορές σημείωναν ότι μαχητικά MiG-31 είχαν σταλεί στο Καλίνινγκραντ. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία ένδειξη από πού εξαπολύθηκε η επίθεση στην αποθήκη όπλων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το όπλο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία το 2016 για να υποστηρίξει το καθεστώς Άσαντ, αν και δεν ήταν σαφές αν επρόκειτο για το ίδιο μοντέλο πυραύλου. Μερικοί από τους πιο δυνατούς βομβαρδισμούς έγιναν το 2016 κατά τη διάρκεια της μάχης για το Χαλέπι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι.

«Δεν αλλάζει το παιχνίδι με τη χρήση τους»

«Δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό», λέει ο James Acton, ειδικός σε θέματα πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace. «Δεν ξέρω πόσο μεγάλο πλεονέκτημα έχει η Ρωσία από τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων», σημείωσε.

Ο James Acton δήλωσε ότι το Kinzhal πιστεύεται ότι ήταν ένας πύραυλος Iskander που είχε τροποποιηθεί για μαχητικά αεροσκάφη και ότι πύραυλοι Iskander-M έχουν ήδη εκτοξευθεί από ρωσικούς επίγειους εκτοξευτές από την αρχή του πολέμου.

Για μία προειδοποίηση προς την Ουκρανία και τη Δύση ότι η Ρωσία «διαθέτει τα μέσα να κλιμακώσει» τη σύγκρουση έκανε λόγο ο Δρ Τζέιμς Μποσμποτίνης ειδικός σε θέματα άμυνας και διεθνών υποθέσεων.

Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι δυνατόν να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις από αυτούς τους πυραύλους. «Η ταχύτητα του Kinzhal τον θέτει πέρα από την εμβέλεια οποιουδήποτε ουκρανικού συστήματος αεράμυνας και η εκτόξευσή τους μπορεί να γίνει από αποστάσεις πέρα από την εμβέλεια της Ουκρανίας», είπε στο BBC, προσθέτοντας ότι ο υπερηχητικός πύραυλος εκτοξεύτηκε πιθανότατα από τη νότια Ρωσία. Προσέθεσε ακόμη ότι η εκτόξευση αυτού του πυραύλου ήταν «μήνυμα» ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πλήξει στόχους σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Ως ένα σημάδι επίδειξης χαρακτήρισε τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου, η Ντομινίκα Κουνέρτοβα του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας στη Ζυρίχη.

«Ακόμη και αν χρησιμοποιήθηκε θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως μία μεμονωμένη κίνηση, διότι η Ρωσία δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό αυτών των πυραύλων», υποστήριξε στο BBC, για να συμπληρώσει πως πρόκειται για «ένα μήνυμα προς τη Δύση, διότι ο Πούτιν είναι ενοχλημένος που η Δύση τολμά να μεταφέρει όλα αυτά τα όπλα [στην Ουκρανία]». «Είναι αμφισβητήσιμο ότι είναι τόσο ακριβές, οπότε δεν αλλάζει το παιχνίδι», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters και BBC

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.