Σεισμός από τις αποκαλύψεις για τις κρυφές συνεννοήσεις Μπουρλά – Ούρσουλας για την αγορά των εμβολίων!

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια προσάπτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες στον Τύπο για τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά σχετικά με την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’Ράιλι ζήτησε από το γραφείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «περισσότερο εις βάθος έρευνα» για να ανευρεθούν τα μηνύματα αυτά και να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας που εφαρμόζονται στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με πληροφορίες απο το 1voice.gr

Έπειτα από άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2021 και στο οποίο αναφέρεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν αντάλλαξε SMS με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμβολαίου αγοράς του εμβολίου κατά της Covid-19, δημοσιογράφος ζήτησε από την Κομισιόν πρόσβαση στα μηνύματα και άλλα έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Η Κομισιόν, που ήταν επιφορτισμένη με τη διαπραγμάτευση της προμήθειας εμβολίων για λογαριασμό των κρατών-μελών της ΕΕ, δέχθηκε να του διαβιβάσει τρία έγγραφα (ένα email, μία επιστολή και μία ανακοίνωση Τύπου), αλλά κανένα SMS.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν έχει κρατήσει κανένα από τα μηνύματα αυτά, δηλώνοντας ότι αυτά τα μηνύματα δεν όφειλαν να διατηρηθούν και δεν υπόκεινται στους κανόνες περί διαφάνειας των ευρωπαϊκών θεσμών, που χρονολογούνται από το 2001.

Σε απάντηση στην έρευνα που ξεκίνησε η Διαμεσολαβήτρια, η Κομισιόν δηλώνει ότι τα μηνύματα αυτά συνιστούν «εκ της φύσεώς τους έγγραφα βραχείας διάρκειας ζωής, που δεν περιέχουν επί της αρχής σημαντικές πληροφορίες σχετιζόμενες με τις πολιτικές, τις ενέργειες και τις αποφάσεις της Κομισιόν».

Αντίθετα, σύμφωνα με τη Διαμεσολαβήτρια, «είναι σαφές» ότι τα SMS «εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα» και «το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, αν αφορούν το έργο του θεσμού».

Καλεί την ευρωπαϊκή διοίκηση να εξελίξει τις πρακτικές της στον τομέα της διατήρησης των εγγράφων, λαμβάνοντας υπόψη «τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας».

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν αυτά τα μηνύματα υπάρχουν. Ο τρόπος αυτός ενέργειας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σχετικά με τη διαφάνεια», σύμφωνα με την Εμιλι Ο’Ράιλι.

Εάν τα μηνύματα εντοπισθούν, η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει «να αξιολογήσει αν πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόσβαση στα έγγραφα, ώστε να δημοσιευθούν», καταλήγει στις συστάσεις που διατυπώνει η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικές.

Περισσότερο από το ήμισυ των 4,2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που αγοράσθηκαν ή προκρατήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση προέρχονται από τις Pfizer-BioNTech.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.