Στα άκρα η ένταση στην Ουκρανία: Οι χώρες της Βαλτικής στέλνουν πυραύλους στο Κίεβο

H αγωνία για ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία παρατείνεται. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή τους στη Γενεύη, αποφάσισαν να δώσουν χρόνο στη διπλωματία.

Οι  χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους. Επίσης το ΝΑΤΟ απέρριψε το αίτημα της Μόσχας να αποχωρήσουν οι δυνάμεις του από Βουλγαρία και Ρουμανία. Παράλληλα, η Ρωσία έχει αναπτύξει πάνω από 127.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Συνάντηση Λαβρόφ-Μπλίνκεν: Γραπτή απάντηση από τις ΗΠΑ σε Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα

Οι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρρόφ στην Γενεύη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.

Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν. Ένα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Η συζήτηση με τον Λαβρόφ δεν ήταν πολεμική· ήταν ευθεία, επαγγελματική, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους Προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι, αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».

Η Μόσχα περιμένει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον στις ρωσικές προτάσεις

Η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους Προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο Πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».

Ζελένσκι: Ευχαρίστησε στις ΗΠΑ για την “άνευ προηγουμένου” διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την «άνευ προηγουμένου» διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, σημειώνοντας ότι μίλησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Άντονι Μπλίνκεν, για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είναι καλό να ξέρουμε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία παραμένει ενεργή», ανέφερε, ευχαριστώντας και αυτός με τη σειρά του τις ΗΠΑ για τη «στενή συνεργασία τους» με το Κίεβο.

Αυτές είναι οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 127.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με την αξιολόγηση πληροφοριών από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar Technologies, δείχνουν εξοπλισμό και στρατεύματα στο Κλίμοβο σε απόσταση μόλις 8 μιλίων από τα σύνορα με την Ουκρανία και στο Κλίντσι, περίπου 18 μίλια από τα σύνορα.

Οι χερσαίες ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 106.000 στρατιώτες, ενώ αν προστεθούν οι θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις, ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών υπερβαίνει τις 127.000.

Ουκρανία Ρωσία Στρατιώτες

Ουκρανία Ρωσία Στρατιώτες

Ουκρανία Ρωσία Στρατιώτες

H Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία και στην περιοχή Voronezh κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ουκρανία Ρωσία Στρατιώτες

Η Ρωσία εξακολουθεί να κάνει επίδειξη ισχύος με ναυτικές ασκήσεις και πτήσεις βομβαρδιστικών ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά πάνω από την Αρκτική.

Δύο στρατηγικά αεροπλανοφόρα πυραύλων Tu-160 ολοκλήρωσαν μια προγραμματισμένη πτήση διάρκειας περίπου 13 ωρών στον εναέριο χώρο πάνω από τα ουδέτερα ύδατα του Αρκτικού Ωκεανού, του Μπάρεντς και της Λευκής Θάλασσας.

Aνησυχία προκαλούν και οι εικόνες από τη μεταφορά συστοιχιών πυραύλων S-400 στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες του στρατού ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν στοιχεία πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους σε περιοχές που ελέγχουν αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και στέλνει οπλισμό.

Drone και αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης των ΗΠΑ πάνω από ουκρανικό έδαφος

Τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης των ΗΠΑ πέταξαν πάνω από ουκρανικό έδαφος την Παρασκευή κοντά στην περιοχή των ένοπλων συγκρούσεων στο Ντονμπάς. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα της υπηρεσίας παρακολούθησης πτήσεων αεροπορίας Flightradar.

Αναλυτικά, αεροσκάφος με κωδικό αριθμό UAVGH000 πετάξε πάνω σήμερα πάνω από την Ουκρανία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτόν στον ιστότοπο Flightradar. Ωστόσο, το αρχείο της υπηρεσίας περιέχει πληροφορίες ότι το αμερικανικό αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης RQ-4A Global Hawk πέταξε με αυτόν τον αριθμό. Το αμεικανικό αεροπλάνο έχει τη δυνατότητα να περιπολεί για 30 ώρες, όντας σε υψόμετρο έως και 20 χλμ. Σύμφωνα με το Flightradar, αυτό το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο στο νησί Ντάλμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με κατεύθυνση την Ουκρανία. Μπαίνοντας στον ουκρανικό εναέριο χώρο, πέταξε πρώτα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Λευκορωσία και στη συνέχεια -στην περιοχή των συγκρούσεων στο Ντονμπάς.

Πάραλληλα ένα ακόμα αμερικανικό αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης Boeing RC-135W Rivet Joint πέταξε πσήμερα πάνω από τις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Flightradar, αυτό το αεροπλάνο, το οποίο είχε πρόσφατα έδρα την αεροπορική βάση Great Yarmouth στην ανατολική Αγγλία, απογειώθηκε από το βρετανικό έδαφος και κατευθύνθηκε προς την Ουκρανία. Πέταξε πάνω από τις νότιες περιοχές της χώρας, κατά μήκος των συνόρων με την Κριμαία, και στη συνέχεια κατά μήκος της περιοχής των συγκρούσεων στο Ντονμπάς. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, το αεροπλάνο ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του

Οι χώρες της Βαλτικής στέλνουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή. Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής.

ΝΑΤΟ: Απέρριψε το αίτημα της Μόσχας να αποχωρήσουν οι δυνάμεις του από Βουλγαρία και Ρουμανία

Το ΝΑΤΟ απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των δυνάμεων της Συμμαχίας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καθώς και την ιδέα της δημιουργίας σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου σε μια ανακοίνωσή της.

Η Μόσχα έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ δεσμευτικές εγγυήσεις ότι θα σταματήσει την επέκτασή του και θα επιστρέψει στα όριά του του 1997.

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι εγγυήσεις που ζητά η Μόσχα από τη Δύση περιλαμβάνουν και την πρόβλεψη της αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Απαντώντας σε ερώτηση του τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο ανέφερε ότι θέλει να αποσυρθούν από αυτές τις χώρες όλοι οι ξένοι στρατιώτες, τα όπλα και άλλα στρατιωτικά συστήματα.

Το ΝΑΤΟ απέρριψε αυτήν την απαίτηση, σημειώνοντας ότι θα δημιουργούσε «μέλη πρώτης και δεύτερης τάξης, κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε», όπως εξήγησε η εκπρόσωπος.

«Απορρίπτουμε κάθε ιδέα περί σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας, ακόμη και μέσω της ενίσχυσής της συλλογικής άμυνάς μας», πρόσθεσε. «Το ΝΑΤΟ επαγρυπνεί και συνεχίζει να αποτιμά την ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας μας», κατέληξε.

Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 140 Ιταλοί και 250 Πολωνοί σταθμεύουν στη Ρουμανία. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να στείλει στρατιώτες στη χώρα αυτή στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ενίσχυσης της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας.

Η Βουλγαρία από την πλευρά της έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ να φιλοξενεί 2.500 στρατιώτες (έως και 5.000 σε περιόδους εναλλαγής των δυνάμεων) σε μια εκπαιδευτική βάση.

Ζελένσκι: Η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να καταλάβει το Χάρκοβο

Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πω ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εντείνει την κλιμάκωση, φυσικά θα το κάνει σε εκείνα τα εδάφη όπου, ιστορικά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι. «Το Χάρκοβο, που είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να καταληφθεί. Η Ρωσία χρειάζεται ένα πρόσχημα: θα πουν ότι προστατεύουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία

Το Χάρκοβο έχει πληθυσμό περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους. Ήταν πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεταξύ 1919-33 και εκεί έχουν την έδρα τους βιομηχανίες που κατασκευάζουν άρματα μάχης, τρακτέρ αλλά και ηλεκτρονικά είδη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους του Χαρκόβου ότι η πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει σθεναρά έναν πιθανό εισβολέα, έχουν όλες τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το Χάρκοβο», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ.

Πολωνία: Ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι ζητά σκληρή και ενιαία ευρωπαϊκή στάση υπέρ της Ουκρανίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν μια σκληρή, ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα σήμερα και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η υποστήριξη.

«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι σε ένα podcast. «Απέναντι στις ρωσικές απειλές, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι το βασικό για την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις».

Δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία αφού έστειλε δυνάμεις στην Ουκρανία το 2014 για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά τονίζει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της σε θέματα ασφάλειας.

Μετά τις συνομιλίες στην πόλη Βίλσα στη νότια Πολωνία, ο πρόεδρος Ντούντα εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Βαρσοβίας στο Κίεβο. «Η Πολωνία απορρίπτει την έννοια των σφαιρών επιρροής και υποστηρίζει την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter.

Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ντούντα, Γιακούμπ Κουμόχ, δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός δίαυλος για συνεχείς επαφές μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ προεδρικών εκπροσώπων. «Η ευρωατλαντική κοινότητα έχει καθήκον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κλίμακα της», είπε ο Κουμόχ.

Ο Ερντογάν προωθεί τη διαμεσολάβηση της Άγκυρας για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ισοδυναμούσε με μια «σοβαρή παραβίαση» της ειρήνης στην περιοχή και για την Άγκυρα αυτό θα ήταν απαράδεκτο, επαναδιατυπώνοντας την προσφορά του να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών για να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί καλούς δεσμούς με το Κίεβο και τη Μόσχα, αλλά αντιτίθεται στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Τουρκικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν χθες, Πέμπτη, ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ανοιχτές στο να παίξει ρόλο η Τουρκία για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.

«Οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή Ρωσίας και Ουκρανίας, από παραβιάσεις συνόρων έως το ξέσπασμα ενός πολέμου, θα επιφέρει μια σοβαρή παραβίαση της περιφερειακής ειρήνης και θα προκαλέσει σοβαρή δυσχέρεια στην περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν.

Συμπλήρωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Άγκυρα διατηρεί πολύ καλούς δεσμούς με την Ουκρανία -στην οποία η Άγκυρα πούλησε πέρυσι στρατιωτικής χρήσης drones, εξοργίζοντας τη Ρωσία- και ότι οι δεσμοί της με τη Μόσχα προχωρούν «με έναν ειρηνικό τρόπο που δεν έχει ξανά υπάρξει ποτέ στην ιστορία μας».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτές οι θετικές εξελίξεις να μετατραπούν σε αρνητικές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Επομένως, μπορούμε να είμαστε ένας μεσολαβητής για την εξεύρεση ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας ότι έχει γνωστοποιήσει στον Ρώσο και Ουκρανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο μπορεί προκειμένου να επιλύσει τις εντάσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και ότι ελπίζει να φέρει σύντομα κοντά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν .  Είπε σήμερα ότι ενδέχεται να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συζητήσει το θέμα και με τον Πούτιν, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Έχω προγραμματίσει μια επίσκεψη στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, είναι πιθανό να μιλήσω με τον κ. Πούτιν τηλεφωνικά ή να επισκεφθώ τη Μόσχα», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Μόσχα είχε απορρίψει προηγούμενες προτάσεις διαμεσολάβησης από την Άγκυρα μετά τις πωλήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία. Η Τουρκία αρνείται επίσης σταθερά να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία για διμερή συνάντηση Πούτιν -Ζελένσκι με μεσολάβηση του Ερντογάν

Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει επίσημες προτάσεις από την Τουρκία σχετικά με την προτεινόμενη διαμεσολάβηση της για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και δεν προετοιμάζει συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο εξέφρασε ενδιαφέρον για την ιδέα της Άγκυρας να προσκληθούν εκπρόσωποι του Ντονμπάς, της ρωσόφωνης δηλαδή περιφέρειας στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ακούμε κυρίως δηλώσεις, που γίνονται από την Άγκυρα. Μπορούμε να χαιρετίσουμε κάθε προσπάθεια διευθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Ακούσαμε επίσης δηλώσεις ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι έτοιμοι να καλέσουν εκπροσώπους του Ντομπάς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Δώσαμε προσοχή σε αυτό», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει γνωστό πώς αντιμετωπίζει το θέμα η ουκρανική πλευρά.

Το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία για διμερή συνάντηση Πούτιν και Ζελένσκι με μεσολάβηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ούτε υπάρχουν στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, αν και «μπορούν να γίνουν γρήγορα όταν χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Reuters, CNN, Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.