Γερμανόφωνος Τύπος: «Η Ελλάδα εξοπλίζεται» – Οι «οθωμανικές» φιλοδοξίες της Τουρκίας

Τα φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, αλλά και οι «οθωμανικές» φιλοδοξίες της Τουρκίας συγκεντρώνουν και πάλι το ενδιαφέρον του γερμνόφωνου Τύπου.

«Νέα μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πολεμικά πλοία – η Ελλάδα εξοπλίζεται» είναι ο τίτλος στο δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt.

Ξεκινώντας από την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θέλει να επταπλασιάσει τις δαπάνες για εξοπλισμούς σε σχέση με το 2020.

»Αυτό προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού που ενέκρινε το Σάββατο το ελληνικό Κοινοβούλιο.

»Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει απλώς να εξοπλίσει τη χώρα του απέναντι στην όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

»Η Ελλάδα σκοπεύει να εδραιωθεί ως ένας νέος πυλώνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ανταγωνιζόμενη την Τουρκία, η οποία ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζεται ως προβληματικός εταίρος, λόγω της εριστικής πολιτικής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

»Ο Μητσοτάκης υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία και αυτό όχι μόνο για ανιδιοτελείς λόγους.

»Και οι δύο χώρες περιμένουν επικερδή συμβόλαια με την Αθήνα».

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας τονίζει ότι «η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών είναι μόνο η αρχή.

»Ο αμερικανικός εξοπλιστικός όμιλος Lockheed Martin συνεργάζεται με την Hellenic Aerospace για τον εκσυγχρονισμό 84 παλαιότερων μαχητικών τύπου F-16.

»Επιπλέον, η Lockheed Martin ελπίζει σε μία ακόμη ελληνική παραγγελία για το πιο σύγχρονο αεροσκάφος της, το αόρατο από τα ραντάρ F-35.

»Αλλά και στη θάλασσα η Ελλάδα εξοπλίζεται.

»Το 2025 το πολεμικό ναυτικό προμηθεύεται δύο φρεγάτες Belharra από τον γαλλικό όμιλο Naval.

»Ένα τρίτο πολεμικό πλοίο ακολουθεί το 2025».

Το δημοσίευμα αναφέρεται όμως και στις αντιδράσεις της Τουρκίας:

«Όσο οξύνεται η νομισματική και οικονομική κρίση στην Τουρκία, τόσο πιο επιθετικός γίνεται ο τόνος στην Άγκυρα.

»Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “αν χρειαστεί, η Τουρκία θα προασπίσει τα συμφέροντά της στο πεδίο της μάχης”. (…) Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών αναλυτών, με τα νέα πολεμικά αεροσκάφη η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει υπεροπλία στο Αιγαίο.

»Ειδικά μία ενδεχόμενη προμήθεια των F-35 θα ήταν αυτό που αποκαλείται gamechanger».

Τα οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν

H ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ), στα πλαίσια ευρύτερης γεωπολιτικής ανάλυσης για την περιοχή της Ευρασίας, επικρίνει τον διστακτικό ρόλο πολλών Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία. Μεταξύ αλλων διαβάζουμε:

«Η Τουρκία μπορεί να συμμετείχε στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά την ίδια στιγμή εξόπλιζε το Ισλαμικό Κράτος που πολεμούσε τους Κούρδους της Ροζάβα (στη Συρία) και συντηρούσε δίκτυα που αντιτάχθηκαν σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Γαλλίας στην ζώνη του Σαχέλ.

»Μπορεί να καταργήθηκε το 1924 το Οθωμανικό Χαλιφάτο, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να ονειρεύεται ότι θα γίνει ο μεγάλος χαλίφης στον κόσμο των σουνιτών μουσουλμάνων.

»Θέλει να βάλει πόδι παντού, όπου κυριαρχούσε παλαιότερα η Οθωμανική Αυτοκρατορία – Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, “Μακεδονία”, Λιβύη, Αλγερία – και να σβήσει από τη μνήμη τις ήττες του παρελθόντος.

»Έχει και την απαίτηση να ελέγξει τις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη και τους απαγορεύει να αφομοιωθούν».

Πώς απαντά η Ευρώπη σε όλα αυτά;

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν στράφηκε κατά του Ερντογάν και ενέτεινε τη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα.

»Όμως η επί σειρά ετών καγκελάριος της Γερμανίας αντιμετώπιζε τον Ερντογάν, όπως και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με μία επιφύλαξη που άγγιζε τα όρια της ολιγοψυχίας.

»Με την απόφασή της να καταργήσει την πυρηνική ενέργεια και να επενδύσει σε λιγνίτη και φυσικό αέριο η Μέρκελ οδήγησε τη χώρα της σε καθεστώς εξάρτησης από τις διαθέσεις του νέου Τσάρου που είναι ο κύριος προμηθευτής για τις συγκεκριμένες μορφές ενέργειας».

ΠΗΓΗ: dw.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.