Ο Πούτιν συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα σε Κριμαία και Δυτ. Ρωσία

Η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα στην προσαρτημένη Κριμαία και κοντά στην Ουκρανία, δείχνουν νέες δορυφορικές εικόνες.

Οι φόβοι για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με εικόνες που κατέγραψε η ιδιωτική αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies.

Εν μέσω κατηγοριών ότι οι δυτικές χώρες είναι προκλητικές έναντι της Ρωσίας, το Κρεμλίνο επανέλαβε την Παρασκευή ότι διατηρεί το δικαίωμα να κινηθεί στο ρωσικό έδαφος όπως κρίνει σκόπιμο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις νέες εικόνες της Maxar, οι οποίες κυκλοφόρησαν το βράδυ της Πέμπτης.

Δείχνουν μια βάση στην Κριμαία γεμάτη με εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς από τις 13 Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη συγκέντρωση δυνάμεων είναι η τελευταία κλιμάκωση σε μια σύγκρουση που ενισχύθηκε τον Οκτώβριο μετά από μια σύντομη κλιμάκωση νωρίτερα τον Απρίλιο.

Έκτοτε, οι παγκόσμιοι ηγέτες —ΗΠΑ, ΕΕ και η Ομάδα των Επτά— κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι σχεδίαζε επίθεση στην Ουκρανία.

Όλοι τον έχουν προειδοποιήσει ότι θα αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες», συμπεριλαμβανομένων σκληρών οικονομικών κυρώσεων, αυστηρών ελέγχων στις εξαγωγές και πιθανού αποκλεισμού του αγωγού Nord Stream 2, σε περίπτωση οποιασδήποτε νέας ρωσικής επίθεσης, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και τον επόμενο μήνα.

Το Κρεμλίνο το έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Ωστόσο, η βάση που εμφανίζεται στις πιο πρόσφατες δορυφορικές εικόνες τον Οκτώβριο ήταν μισοάδεια.

Ρωσικές δυνάμεις σε βάση της Κριμαίας, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες της Maxar.

Η Maxar αναφέρει σε μια δήλωση:

«Τον τελευταίο μήνα, οι δορυφορικές μας εικόνες υψηλής ανάλυσης παρατήρησαν μια σειρά από νέες ρωσικές αναπτύξεις στην Κριμαία καθώς και σε αρκετές περιοχές εκπαίδευσης στη δυτική Ρωσία κατά μήκος της περιφέρειας των συνόρων με την Ουκρανία».

Επικαλούμενη αυξημένη δραστηριότητα σε τρεις τοποθεσίες στην Κριμαία και πέντε τοποθεσίες στη δυτική Ρωσία, η Maxar ανέφερε ότι οι δορυφόροι της εντόπισαν μια νέα μονάδα σε μέγεθος ταξιαρχίας, αποτελούμενη από αρκετές εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα που περιλαμβάνουν οχήματα μάχης πεζικού της σειράς BMP, τανκ, αυτοπροωθούμενα πυροβολικό και αντιαεροπορικά.

Ο κ. Πούτιν είπε την Πέμπτη ότι η Ρωσία θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση, αλλά χρειάζεται μια «άμεση» απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στα αιτήματά του για εγγυήσεις ασφαλείας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.