Δυνατή Ελλάδα

ΦΟΡΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ επιβάλλει η Αυστρία

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, και η Βιέννη θα επιβάλει φόρο στους κολοσσούς του διαδικτύου (Google, Apple, Facebook και Amazon). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών, οι οποίες έως σήμερα απολαμβάνουν ευνοϊκό καθεστώς.

Όπως δήλωσε το ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, «Εκτός από το ευρωπαϊκό σχέδιο… θα κάνουμε και ένα εθνικό βήμα. Θα εισάγουμε τον ψηφιακό φόρο στην Αυστρία», σημειώνοντας ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. «συμφωνούν κατ’ αρχάς για την αναγκαιότητα» αυτού του φόρου.

Η Γαλλία σκοπεύει να ξεκινήσει να εφαρμόζει τον φόρο αυτό, τον αποκαλούμενο Gafa (από τα αρχικά των εταιρειών Google, Apple, Facebook και Amazon) από την 1η Ιανουαρίου, χωρίς να περιμένει την απόφαση των Βρυξελλών.

«Ο στόχος είναι σαφής: η φορολόγηση των εταιρειών που συγκεντρώνουν μεγάλα έσοδα χωρίς ουσιαστικά να πληρώνουν κανέναν φόρο, όπως το Facebook και η Amazon», τόνισε ο Κουρτς.

Τις λεπτομέρειες και τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, που αναμένεται να εφαρμοστεί το 2020, θα καθορίσει ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χάρτβιγκ Λέγκερ.

Στη Γαλλία ο φόρος Gafa δεν θα περιοριστεί στον κύκλο εργασιών των εταιρειών αλλά θα επεκταθεί και στα διαφημιστικά έσοδά τους και στην πώληση των προσωπικών δεδομένων.

Με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αμερικανικοί διαδικτυακοί κολοσσοί μπορούν να επιλέξουν αν θα δηλώσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών εσόδων τους σε όποια χώρα-μέλος επιθυμούν. Και για τον λόγο αυτό προτιμούν τις χώρες με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο.

Στην Ε.Ε., οι διαδικτυακές εταιρείες πληρώνουν κατά μέσο όρο φόρους ύψους 9%, έναντι 23% για όλες τις υπόλοιπες, όπως ανέφερε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

 

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.