Κίνδυνος δημιουργίας «ζόρικης» υπερμετάλλαξης από την παράλληλη εξάπλωση της Όμικρον με τη Δέλτα στον πλανήτη!

Αυτό μπορεί να συμβεί αν τα δύο στελέχη μολύνουν τον ίδιο οργανισμό ταυτόχρονα

Την ώρα που η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον ήδη κυριαρχεί στο Λονδίνο, ξεπερνώντας τη Δέλτα, με τάση, μάλιστα να καταφέρει το ίδιο σε ολόκληρη τη Βρετανία μέχρι τον Ιανουάριο, ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής ιατρός της Moderna, κρούει νέο «κώδωνα κινδύνου», μιλώντας για την πιθανότητα δημιουργίας μιας υπερμετάλλαξης από τον… συνδυασμό τους! 

Το ενδεχόμενο αυτό είναι σπάνιο, όμως μπορεί να συμβεί όταν τα δυο στελέχη μολύνουν έναν οργανισμό ταυτόχρονα. Ειδικότερα, οι λοιμώξεις που προκαλεί ο κορωνοϊός συνήθως περιλαμβάνουν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως, πιθανόν από διαφορετικές πηγές, μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα. Αν αυτά τα στελέχη μολύνουν το ίδιο κύτταρο, τότε μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του κορωνοϊού.

Ο Πολ Μπάρτον, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας, τόνισε πως θα ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή. Αντίθετα, κάτι ανάλογο δεν είχε συμβεί όταν συνυπήρχαν η μετάλλαξη Δέλτα με την Άλφα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.