Στο φως όλη η αλήθεια για τη μετάλλαξη Όμικρον!

Ανεξήγητος ο πανικός στον πλανήτη. Σε ποιες χώρες έχουν βρεθεί κρούσματα. Μπλόκο στους ταξιδιώτες από Ν. Αφρική

Με αστραπιαία ταχύτητα εξαπλώθηκαν ο φόβος και η ανησυχία στην Ευρώπη εξαιτίας της νέας μετάλλαξης Όμικρον, την ώρα που το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, για το οποίο λίγα πράγματα είναι γνωστά για την ώρα, εμφανιζόταν το Σαββατοκύριακο στη μία χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου μετά την άλλη. Το στέλεχος Όμικρον εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Μποτσουάνα, στο Ισραήλ, στην Αυστραλία, στο Χονγκ Κονγκ, στην Ολλανδία, τη Δανία και αλλού, προκαλώντας φόβους πως ίσως αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστεί.

Η σκέψη πως η νέα παραλλαγή μπορεί να παρατείνει την πανδημία, που κρατάει ήδη σχεδόν δύο χρόνια, έφερε τρόμο σε πολίτες και κυβερνήσεις, οι οποίες έσπευσαν στην πλειονότητά τους να κλείσουν τα σύνορά τους σε χώρες του νότιου τμήματος της αφρικανικής ηπείρου που θεωρούνται ύποπτες για παρουσία της Όμικρον. Υιοθετώντας τα πιο δραστικά μέτρα μέχρι στιγμής, το Ισραήλ ανακοίνωσε αργά το Σάββατο ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του όλων των αλλοδαπών, ενώ επαναφέρει σε λειτουργία μια τεχνολογία παρακολούθησης των προσώπων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα ισχύει για 14 ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του νέου στελέχους. Στη Βρετανία, όπου έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που σχετίζονταν με ταξίδια στην Αφρική, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του στελέχους, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης όλων όσοι φτάνουν στη χώρα να υποβάλλονται σε τεστ PCR. «Είναι πολύ πιθανό να βρούμε περισσότερα κρούσματα μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο και καθώς αυξάνουμε τον εντοπισμό κρουσμάτων μέσω της εστιασμένης ιχνηλάτησης» εξήγησε η Τζένι Χάρις, διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Υγείας.

Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η Ολλανδία, οι υγειονομικές Αρχές της οποίας ανακοίνωσαν χθες ότι 13 από τα κρούσματα Covid-19 που εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβατών οι οποίοι έφτασαν αεροπορικώς στην Ολλανδία από τη Νότια Αφρική την Παρασκευή φέρουν την παραλλαγή Όμικρον. Οι 13 αυτοί ήταν μεταξύ των 61 επιβατών που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και επέβαιναν σε δύο πτήσεις με συνολικά περίπου 600 επιβάτες. Οι θετικοί μπήκαν σε απομόνωση σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο. «Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα στην Ολλανδία» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ρότερνταμ ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε. «Η αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα. Το ύποπτο κρούσμα που έγινε χθες (σ.σ.: Σάββατο) το πρωί γνωστό φέρει την παραλλαγή Όμικρον» έκανε γνωστό μέσω twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στην Εσση της Γερμανίας. Στη χώρα έως χθες είχαν εντοπιστεί τρία κρούσματα της Όμικρον, με τα άλλα δύο να εντοπίζονται στη Βαυαρία. Τα πρώτα δύο κρούσματα εντόπισαν και στην Ιταλία, στη Νάπολη και στο Μιλάνο. Δύο κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί στη Δανία, ενώ εξετάσεις διενεργούνται στο Τιρόλο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ύποπτο κρούσμα που εντόπισαν οι Αρχές το Σάββατο ανήκει στην Όμικρον.

Την ίδια ώρα, αν και οι επιδημιολόγοι λένε πως ίσως είναι ήδη αργά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών, πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς, τα κράτη της Ε.Ε., η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη, έχουν ανακοινώσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή περιορισμούς για τα κράτη της νότιας Αφρικής. Το αισιόδοξο στοιχείο είναι πως όσοι έχουν νοσήσει για την ώρα έχουν ήπια συμπτώματα!

Σύμφωνα με τη γιατρό και πρόεδρο της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης Ανζελίκ Κέτζι, εξετάστηκαν από την ίδια στο γραφείο της στην Πρετόρια περίπου 30 ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον, οι οποίοι εμφάνιζαν αίσθηση υπερκόπωσης. Άλλοι υπέφεραν από μυαλγίες, είχαν ξερόβηχα ή φαγούρα στον λαιμό, ενώ λίγοι είχαν χαμηλό πυρετό. Μάλιστα, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει παρατηρήσει ανάρρωση των ασθενών χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία.

Ωστόσο, παρά τα έως τώρα δείγματα της νέας μετάλλαξης, όσο η Αφρική παραμένει ανεμβολίαστη και οι ανισότητες στα εμβόλια συνεχίζονται θεωρείται βέβαιο πως ο κόσμος δεν θα απαλλαγεί εύκολα από τον Covid.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.