Σουηδία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός οκτώ ώρες μετά την εκλογή της στο αξίωμα

Μόλις για οκτώ ώρες η Σουηδία είχε γυναίκα πρωθυπουργό, αφού η Μαγκνταλένα Άντερσον υποχρεώθηκε να παραιτηθεί σε λιγότερο από οκτώ ώρες μετά την εκλογή της στον πρωθυπουργικό θώκο.

Οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και έτσι οδήγησαν στην έξοδο το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων.

Σουηδία - Μαγκνταλένα Άντερσον

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε: «Υπάρχει μια συνταγματική πρακτική που θέλει την κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται όταν ένα κόμμα την εγκαταλείπει. Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται.

Είπα στον πρόεδρο (του κοινοβουλίου) ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό επειδή καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο Κοινοβούλιο.

«Θέλαμε να έχουμε την έγκριση ώστε να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές. Δεν είναι δουλειά του κόμματος των Πρασίνων να εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό τον οποίο διαπραγματεύτηκαν οι Σουηδοί Δημοκράτες», είπε η συμπρόεδρος του κόμματος, Μάρτα Στεβένι.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης απορρίφθηκε, ενώ πέρασε το αντίστοιχο νομοσχέδιο που προωθούσαν τρία δεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Οι φωτό από το AP

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.