Σε τροχιά ειδικών μέτρων και lockdown η Ευρώπη, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν αρκούν

Αυστηροποίηση μέτρων σχεδιάζουν Γερμανία και Γαλλία – Η Σλοβακία προστέθηκε στις χώρες που επέβαλαν lockdown

Βαρυχειμωνιά φέρνει η πανδημία στην Ευρωπη, με δραματική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, τη στιγμή που τα νοσοκομεία «λυγίζουν» από τις εισαγωγές και τα κυβερνητικά επιτελεία επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος και το βαγόνι της μερικής ομαλότητας βγει εκτός τροχιάς. Κορυφαίοι υγειονομικοί φορείς χτυπούν ακόμη πιο δυνατά το καμπανάκι, διαμηνύοντας ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν και πως όπλα κατά της πανδημίας θεωρούνται οι μάσκες και οι αποστάσεις.

Εν  μέσω σαρωτικής επέλασης του νέου κύματος πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο, παρατηρείται ένα ντόμινο επιβολής μέτρων. Την αρχή έκαναν Αυστρία και Ολλανδία, ώρες που βλέποντας τη σοβαρά επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα «plan b».

Στην Αυστρία έχει επιβληθεί ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους, που σημαίνει ότι δύνανται να βγαίνουν  από το σπίτι μόνο για λόγους υγείας, εργασίας και αγοράς τροφίμων, ενώ στην Ολλανδία εφαρμόζεται μερικό lockdown,  που σημαίνει ότι  τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα κλείνουν στις 19:00.

Τη σκυτάλη στην αυστηροποίηση των μέτρων πήρε η Σλοβακία που επέβαλε καθολικό lockdown για δύο εβδομάδες, ενώ ήδη σε τροχιά περιορισμών βρίσκεται η Λετονία.

Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία, που αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα την αύξηση των νοσηλειών, αναμένεται να αυστηροποιήσουν τα μέτρα, προχωρώντας σε πολιτική περιορισμών.

Πάντως, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ έχει εισηγηθεί ολικό lockdown για τη Γερμανία.

Η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19 εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.

«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη)… ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» και ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, είπε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. «Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν λοκντάουν».

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν, όταν ρωτήθηκε για τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευπαθών ομάδων. «Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου», προέτρεψε.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμόν δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξεταστεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.