FAZ: Οι Γερμανοί επιχειρηματίες αγαπούν την Τουρκία

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εμπορικές σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας αποκαλύπτει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) με αφορμή επίκαιρη έρευνα του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (AHK).

Σε άρθρο της με τίτλο «Οι γερμανικές επιχειρήσεις αγαπούν την Τουρκία» η εφημερίδα της Φρανκφούρτης αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο επιμελητήριο μπορεί να διαμαρτύρονται για τους κινδύνους στην εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την αστάθεια στο νομικό πλαίσιο που διέπει την οικονομία και την έκρηξη τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, θεωρώντας ότι όλα αυτά είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την επιχειρηματικότητα.

»Αλλά αυτό δεν επισκιάζει την καλή τους διάθεση για τη θετική εξέλιξη και τις ελπιδοφόρες προοπτικές.

»Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία στοχεύουν στις εξαγωγές.

»Η υποτίμηση της λίρας που ανησυχεί τον πληθυσμό (της Τουρκίας) μάλλον ωφελεί τους εξαγωγείς, καθώς μειώνει το κόστος που πληρώνουν σε λίρες, εάν αυτό υπολογιστεί σε ευρώ και δολάρια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φρανκφούρτης «η θετική εξέλιξη ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε περισσότερες επενδύσεις, όπως επισημαίνει ο Τίλο Παλ, επικεφαλής του AHK στην Τουρκία.

»Τελευταίο παράδειγμα είναι η φαρμακευτική βιομηχανία Boehringer Ingelheim, η οποία συμφώνησε μία κοινή επένδυση 150 εκατομμυρίων ευρώ με την Abdi Ibrahim Pharmaceuticals, τη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου στην Τουρκία».

Συνοψίζοντας η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «η υποτίμηση της λίρας -που μόνο απέναντι στο ευρώ έφτασε το 28% τους τελευταίους δώδεκα μήνες- μειώνει τις τιμές για ακίνητα, εργοστάσια και μετοχές στην Τουρκία, κάτι που δημιουργεί ευκαιρίες για να μπουν στην αγορά νέοι επενδυτές με χαμηλό κόστος».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.