Κορονοϊός: Η Pfizer παραχωρεί την πατέντα του χαπιού της σε κατασκευαστές γενοσήμων σε 95 χώρες

H Pfizer υπέγραψε συμφωνία να παραχωρήσει τα δικαιώματα για την παρασκευή του χαπιού της κατά του Covid-19 σε κατασκευαστές γενοσήμων σε 95 φτωχές χώρες. Οι χώρες αυτές αποτελούν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού και η κίνηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Να σημειωθεί ότι η Pfizer προχώρησε στη συμφωνία αδειοδότησης με τη Medicines Patent Pool (MPP), οργανισμό υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ , προκειμένου να επεκτείνει την πρόσβαση χαμηλού κόστους στο αντι-ιικό της χάπι Covid-19 σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Pfizer-BioNtech

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην MPP να διευκολύνει την πρόσθετη παραγωγή και διανομή του αντι-ιικού χαπιού, χορηγώντας υποάδειες σε ειδικευμένους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων, με στόχο τη διευκόλυνση μεγαλύτερης πρόσβασης στον παγκόσμιο πληθυσμό, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από τη φαρμακοβιομηχανία.

“Με αυτήν τη συμφωνία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προωθήσουμε τη δέσμευσή μας για ισότητα. Οι όροι θα επιτρέψουν στην MPP να χορηγεί υποάδεια σε ειδικευμένους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων που θα προμηθεύουν τις χώρες που καλύπτονται από τη συμφωνία” δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer σχολιάζοντας τη συμφωνία αυτή και πρόσθεσε: “Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι η Pfizer δεν θα λάβει δικαιώματα επί των πωλήσεων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και θα παραιτηθεί περαιτέρω από δικαιώματα επί των πωλήσεων σε όλες τις χώρες που καλύπτονται από τη συμφωνία”.

Σε άλλη ανάρτησή του στο twitter σημείωσε: “Ανακοινώσαμε μια σημαντική συμφωνία με τη MedsPatentPool για να επεκτείνουμε την πρόσβαση στο υποψήφιο αντι-ιικό μας χάπι, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αποτελούν το ~53% του παγκόσμιου πληθυσμού – δηλαδή σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια άτομα”.

 

Το αντιικό χάπι της Pfizer όπως και αυτό της Merck έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο να μειώνουν την σοβαρότητα της λοίμωξης και να προλαμβάνουν τον θάνατο από κορονοϊό.

Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με αυτήν της Merck θα επιτρέψει σε φαρμακευτικές να παρασκευάζουν τα φάρμακα με μικρότερο κόστος και αυτό θα αποδειχθεί σωτήριο για τις φτωχές χώρες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.