Εγκλωβισμένοι μετανάστες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Στοιβαγμένοι πίσω από συρματοπλέγματα, χιλιάδες νέοι, οικογένειες και παιδιά, ελπίζουν πως σύντομα θα αφήσουν πίσω τους τη λευκορωσική επικράτεια διασχίζοντας τα απροσπέλαστα σύνορα που θα τους επιτρέψει να εγκατασταθούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα μείνει στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, γι’ αυτό και ανέχονται το δριμύ ψύχος, την πείνα ακόμα και τη βία των δυνάμεων ασφαλείας.

Σήμερα, 13 Νοεμβρίου η πολωνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι κοντά στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας εντοπίστηκε το πτώμα ενός νεαρού Σύρου μετανάστη.

«Χθες ανακαλύφθηκε το πτώμα ενός νεαρού άνδρα, συριακής εθνικότητας, στο δάσος, κοντά στη Βόλκα Τερετσόφσκα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας στην περιοχή Ποντλάσκι (ανατολικά). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν μπόρεσαν να διευκρινιστούν επιτόπου τα αίτια του θανάτου».

Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει σε 11 τον αριθμό των νεκρών στη μεταναστευτική κρίση σε αυτά τα σύνορα μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, οι μετανάστες κάνουν απόπειρες παραβίασης των συνόρων μεταξύ των Λευκορωσίας – Πολωνίας με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν. Πολλοί μετανάστες επιχειρούν και ενίοτε τα καταφέρνουν, και ρίχνουν μέρος του φράχτη για να περάσουν ελεύθερα.

Ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ», η Λευκορωσία έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της καταπάτησης των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του επί δεκαετίες προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο ίδιος αποφάσισε να επιτρέψει σε χιλιάδες μετανάστες προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή και την Ασία (Σύροι και Αφγανοί πρόσφυγες, αλλά και Πακιστανοί, Ιρακινοί, Αφρικανοί και άλλοι μετανάστες) προς ευρωπαϊκές χώρες, ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλλε η Ευρώπη κατά της χώρας του, μετά την κρατική αεροπειρατεία του περασμένου Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι τότε ένα αεροσκάφος της λευκορωσικής πολεμικής αεροπορίας υποχρέωσε πολιτικό αεροπλάνο της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους αλλά περνούσε από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας να προσγειωθεί εκτάκτως στο Μινσκ ώστε να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς, επικριτής του καθεστώτος Λουκασένκο.

Η Λευκορωσία κατηγορεί τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στερούν από τη χώρα τη δυνατότητα αντιμετώπισης του κύματος των προσφύγων. Υπάρχουν όμως επώνυμες καταγγελίες από την αντιπολίτευση στη Λευκορωσία ότι ταξιδιωτικά γραφεία που ελέγχονται από το κράτος παρέχουν θεωρήσεις σε μετανάστες και τους βοηθούν να φτάσουν στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας καταγγέλλουν το Μινσκ ότι κατασκευάζει μια ανθρωπιστική κρίση για να εκβιάσει την Ευρώπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Βαρσοβία να περάσει νόμο για την ανέγερση τείχους στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα.

Ανησυχία Μπάιντεν για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες Παρασκευή τη «μεγάλη ανησυχία» του για την κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, λίγη ώρα έπειτα από παρόμοια τοποθέτηση της αντιπροέδρου του, της Κάμαλα Χάρις. «Έχουμε εκφράζει την ανησυχία μας στη Ρωσία (…) και στη Λευκορωσία», είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτού αναχωρήσει για να περάσει το Σαββατοκύριακο στην προεδρική εξοχική κατοικία, στο Καμπ Ντέιβιντ.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγορείται από τους δυτικούς ότι ενορχηστρώνει το τελευταίο διάστημα συνεχή ροή μεταναστών προς τα σύνορα με την Πολωνία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν είδει αντιποίνων για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στο Μινσκ εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις περυσινές προεδρικές εκλογές.

Μέχρι στιγμής λογαριάζει στην υποστήριξη του βασικού του συμμάχου, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Λίγο νωρίτερα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, σε επίσημο ταξίδι στο Παρίσι, έκρινε πως το Μινσκ έχει «εμπλακεί σε πολύ ανησυχητική δραστηριότητα».

Η Ουάσινγκτον επικρίνει τακτικά το «καθεστώς Λουκάσενκα» και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των κρατών που επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος σειράς φυσικών και νομικών προσώπων στη Λευκορωσία. Στα τέλη Ιουλίου, ο Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο την αυτοεξόριστη αντιπολιτευόμενη Σβιετλάνα Τσιχανούφσκαγια.

Η Ε.Ε. εξέφρασε χθες Παρασκευή ικανοποίηση για την «πρόοδο» ως προς την αποτροπή των αφίξεων περισσότερων μεταναστών, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας πως δεν θα επιτρέπει πλέον σε Ιρακινούς, Σύρους και Υεμενίτες να αναχωρούν προς τη Λευκορωσία με πτήσεις από αεροδρόμιά της.

Η ιρακινή κυβέρνηση από την πλευρά της ανέφερε πως θα κάνει καταγραφή των μεταναστών από τη χώρα που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και συναινούν να επιστρέψουν «οικειοθελώς».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.