Παγκόσμια ανησυχία από την προειδοποίηση του κινεζικού κράτους στους πολίτες να προμηθευτούν τρόφιμα!

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η προειδοποίηση των κινεζικών αρχών προς τους πολίτες, να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης ενόψει του χειμώνα και να τα αποθηκεύσουν στα σπίτια τους. Μία εξέλιξη που ξύπνησε τις μαύρες μνήμες με την ενέργεια του κινεζικού κράτους να θέση υπό ολική καραντίνα την Ουχάν, στο ξέσπασμα του κορονοϊού, όταν ο υπόλοιπος πλανήτης δεν είχες συνειδητοποιήσει ακριβώς τι γίνεται.

Λογικό είναι όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί το κινέζικο κράτος, να ανησυχούν για ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση που θα χτυπήσει το χειμώνα και ίσως να μην αφορά μόνο την Κίνα. Όπως ακριβώς έγινε με την πανδημία.

Η κυβέρνηση της Κίνας λοιπόν προέτρεψε τους πολίτες να εφοδιαστούν με καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης και τις αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες τροφίμων καθώς η χώρα υιοθετεί όλο και πιο αυστηρά μέτρα για να περιορίσει την τελευταία της επιδημία Covid.

Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εμπορίου αργά τη Δευτέρα προέτρεπε «τις οικογένειες να αποθηκεύουν μια ορισμένη ποσότητα καθημερινών αναγκών όπως απαιτείται για την αντιμετώπιση της καθημερινής ζωής και έκτακτης ανάγκης». Ανακοίνωση που φυσικά δεν μπορεί να αφορά μόνο την νέα έξαρση της πανδημίας η οποία φαίνεται ελεγχόμενη για την Κίνα.

Η οδηγία δεν έκανε καμία αναφορά σε έλλειψη τροφίμων ή εάν οι οδηγίες υποκινούνταν από φόβους ότι τα μέτρα Covid θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού ή να αφήσουν τους εγκλωβισμένους πολίτες να έχουν ανάγκη από τρόφιμα.

Αλλά η Κίνα, η οποία έχει διατηρήσει τους αριθμούς των μολύνσεων σχετικά χαμηλά μέσω μιας στρατηγικής κλεισίματος συνόρων, στοχευμένων περιορισμών και μεγάλων περιόδων καραντίνας, υιοθετεί ολοένα και περισσότερο σκληρά μέτρα για να περιορίσει το τελευταίο ξέσπασμα, ειδικά ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου. .

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου καλεί επίσης τις αρχές να λάβουν μέτρα για τη διευκόλυνση της γεωργικής παραγωγής, τη διατήρηση ομαλών αλυσίδων εφοδιασμού, τη διασφάλιση ότι τα περιφερειακά αποθέματα τροφίμων θα είναι επαρκή και τη διατήρηση σταθερών τιμών.

Εκτός από τις ανησυχίες για τον Covid, η Κίνα έχει πληγεί σκληρά τα τελευταία δύο χρόνια από σφοδρές πλημμύρες που επηρέασαν τη γεωργική παραγωγή και ανέβασαν τις τιμές, εγείροντας ανησυχίες ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η κυβέρνηση πέρυσι ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.

Οι μέσες τιμές χονδρικής 28 ειδών λαχανικών τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, επικαλούμενα κυβερνητικά νούμερα.

Ωστόσο, τα καθημερινά κρούσματα έφτασαν τα 143 τον Αύγουστο, εν μέσω της μετάλλαξης Δέλτα, τα οποία μειώθηκαν για αρκετές εβδομάδες, αλλά άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά εν μέσω αυτού που η κυβέρνηση αποκάλεσε «σοβαρή» νέα επιδημία, με κρούσματα να εμφανίζονται σε δώδεκα επαρχίες.

92 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν τη Δευτέρα, τα υψηλότερα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση έχει περιορίσει ορισμένα ενδοεπαρχιακά ταξίδια, έχει αυξήσει τα τεστ και προέτρεψε τους ανθρώπους να αναβάλουν κοινωνικές συγκεντρώσεις όπως γάμους και συμπόσια.

Σε ένα παράδειγμα των ακραίων μέτρων που ελήφθησαν, το θεματικό πάρκο Disneyland της Σαγκάης έκλεισε προσωρινά από το βράδυ της Κυριακής και εμπόδισε τους επισκέπτες και το προσωπικό του πάρκου να φύγουν μέχρι να υποβληθούν σε τεστ Covid, όλα λόγω ενός κρούσματος κορωνοϊού.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η Κίνα προετοιμάζεται για ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση. Η οποία δεν αφορά μόνο την Κίνα. Εμείς τι κάνουμε;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.