Στη ΒΜΚ κέρδισαν τις εκλογές οι ψεκασμένοι με τις περικεφαλαίες – Παραίτηση Ζάεφ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το κυβερνών κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή.

Ο Ζόραν Ζάεφ, αργά χθες το βράδυ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και από αρχηγός του κόμματός του.

Ο Ζόραν Ζάεφ είναι πρωθυπουργός της χώρας από τον Μάιο του 2017 και αρχηγός του SDSM από το 2013.

Στον χθεσινό δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ υπέστη μεγάλη ήττα, τόσο στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, στους οποίους στήθηκαν κάλπες για τον δεύτερο γύρο.

Ο μεγάλος νικητής των δημοτικών αυτών εκλογών ήταν το δεξιό ψευδοαρχαιομακεδονικό, αδελφό κόμμα της ΝΔ, αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ο αρχηγός του οποίου, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αργά χθες το βράδυ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απώλεσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και υποστήριξε πως στη χώρα δρομολογούνται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν σημαίνει απαραιτήτως και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο ίδιος ο Ζάεφ, κατά την δήλωση παραίτησής του, επανέλαβε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμη 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει την θητεία της και πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω και ισχνή (υποστηρίζεται από 62 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας).

Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SDSM, σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους μπορεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Πιθανό είναι και το ενδεχόμενο κάποιο ή κάποια μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην παρούσα κυβέρνηση και να «μεταπηδήσουν» στην αντιπολίτευση και στο VMRO-DPMNE, το οποίο, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, άνευ εκλογών.

Σε περίπτωση που δεν «ευοδωθεί» κανένα από τα παραπάνω δύο σενάρια, τότε μένει να προκηρυχθούν στη χώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από σήμερα η Βόρεια Μακεδονία διαθέτει κυβέρνηση υπό παραίτηση.

Στις χθεσινές εκλογές κρίθηκαν συνολικά 44 δήμοι, όπως και ο μητροπολιτικός δήμος των Σκοπίων των 700.000 κατοίκων, στον οποίο η ανεξάρτητη υποψήφια, Ντανέλα Άρσοφσκα, που υποστηρίχθηκε ωστόσο ανοιχτά από το VMRO-DPMNE, επικράτησε με 14 ποσοστιαίες μονάδες του απερχόμενου δημάρχου των Σκοπίων και εκ νέου υποψηφίου του SDSM, Πέτρε Σιλέγκοφ.

Το VMRO-DPMNE επικράτησε ακόμη και σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στα Μπίτολα (Μοναστήρι) και Οχρίδα, ενώ στο Κουμάνοβο, τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, επικράτησε ο «αντάρτης» του SDSM.

Στο αλβανικό αλβανικό πολιτικό «στρατόπεδο», το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI, του Αλί Αχμέτι έχασε στον μεγαλύτερο «αλβανικό» δήμο της χώρας, στο Τέτοβο, όπου η υποψήφια του, Τεούτα Αρίφι ηττήθηκε από τον αρχηγό του μικρότερου συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «BESA», Μπιλάλ Κασάμι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.