Οι «20» συμφώνησαν στην κατώτατη διεθνή φορολόγηση των πολυεθνικών

Η ιταλική προεδρία της G20 ανακοίνωσε, την πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου, ότι επιτευχθηκε η συμφωνία για την κατώτατη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Προβλέπεται ότι από το 2023, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώνουν ελάχιστο φόρο του 15% επί των κερδών τους και θα καταβάλλουν το ποσό στις χώρες εκείνες στις οποίες πωλούν προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

Νωρίτερα, Ιταλοί διπλωμάτες ενημέρωναν για την «ευρεία» στήριξη της συμφωνίας, η οποία είχε προετοιμαστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στις 3 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

Βασικής σημασίας για την έγκριση του φόρου, αποδείχθηκε η στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πάντως είχε προτείνει η φορολόγηση να φτάνει στο 21%.

Η κυβέρνηση Ντράγκι, μέσω διαρροών στον Τύπο, έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση του μέτρου κατά την ιταλική προεδρία του G20, η οποία είχε οργανώσει σειρά προπαρασκευαστικών συναντήσεων των αρμόδιων υπουργών.

Αν το μέτρο εφαρμοστεί αποτελεσματικά, υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να καταβληθούν στα ταμεία διαφόρων χωρών, πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τα οποία έως τώρα απέφευγαν να πληρώνουν οι πολυεθνικές εκμεταλλευόμενες το καθεστώς φοροαπαλλαγών πολλών χωρών.

Κεντρική ιδέα της συμφωνίας είναι οι εταιρείες να πληρώνουν φόρο 15% στη χώρα όπου έχουν την έδρα τους αν τα κέρδη τους δεν φορολογούνται σε άλλες χώρες όπου έχουν δραστηριότητα.

Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμη παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο και πώς θα διανεμηθούν οι πόροι στις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από την αδυναμία φορολόγησης των πολυεθνικών.

Στη σύγχρονη ψηφιακή και παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τα κέρδη για τις επιχειρήσεις μπορεί να προέρχονται από άυλα αγαθά, όπως τα πνευματικά δικαιώματα και τα εμπορικά σήματα, και έτσι μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε χώρες που για να προσελκύσουν επενδύσεις και έσοδα προσφέρουν σχεδόν μηδενικούς φόρους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα, χάρη στην συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση, θα στηρίξει τους ανθρώπους φροντίζοντας ώστε οι επιχειρήσεις να συμβάλουν με το ποσοστό που τους αναλογεί».

Επίσης, άλλες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πολλές χώρες εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία της ιταλικής προεδρίας της G20, με στόχο τη δημιουργία επιχειρησιακής δύναμης για την υγεία και την οικονομία, με στόχο τη στενότερη συνεργασία των δυο αυτών τομέων.

Υπέρμαχος της πρότασης αυτής φέρεται να είναι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έκανε ομιλία για τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.