Η Πολωνία απαντά στην ΕΕ: Θέλετε πόλεμο; Θα τον έχετε!

Απίστευτα σκληρή η αντίδραση του Πολωνού πρωθυπουργού

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki προειδοποίησε την ΕΕ να μην «βάζει το όπλο στον κρόταφο της Πολωνίας», υποστηρίζοντας ότι η Βαρσοβία θα αμυνόταν με κάθε διαθέσιμο μέσο εάν η ΕΕ ξεκινούσε έναν «τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» εμποδίζοντας τη χρηματοδότηση της για την ανάκαμψη από τον Covid-19.

Η εξαιρετικά σκληρή δήλωση ήρθε αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε να αφήσει την Πολωνία χωρίς επιχορηγήσεις και δάνεια δισεκατομμυρίων, ως αντίποινα σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έδωσε προτεραιότητα στους εθνικούς νόμους έναντι εκείνων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ).

«Τι θα συμβεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινήσει έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο; … Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα όπλα έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Morawiecki, όταν ρωτήθηκε από τους Financial Times για το εάν η Πολωνία θα μπορούσε τώρα να ασκήσει βέτο σε σημαντικές Ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα.

«Αισθανόμαστε ότι αυτό αποτελεί ήδη μια «ρατσιστική» προσέγγιση κατά της Πολωνίας από τις Βρυξέλλες. Αλλά αν πρόκειται να κλιμακωθεί, θα πρέπει να σκεφτούμε τη στρατηγική μας».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παρακράτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επιχορήγησης των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση μετά την πανδημία ως «παραβίαση του κράτους δικαίου» και είπε ότι οι Πολωνοί δεν θα «παραδοθούν». Προκειμένου να βρεθεί συμβιβασμός, πρόσθεσε, η ΕΕ θα πρέπει να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφασή της να επιβάλει καθημερινά πρόστιμο στη Βαρσοβία μέχρι να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τη δικαστική της μεταρρύθμιση.

«Αυτό θα ήταν το πιο σοφό πράγμα που μπορούν να κάνουν γιατί τότε δεν θα μιλάμε ο ένας στον άλλο με το όπλο στο κεφάλι. Αυτή ακριβώς η κατάσταση μας αποθαρρύνει από οποιαδήποτε πρόθεση εξεύρεσης λύσης».

Ωστόσο, ο Morawiecki συνόψισε τις πρόσφατες συνομιλίες του με ηγέτες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της απερχόμενης καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel, του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen – ως «πολύ ικανοποιητικές» και δήλωσε ότι, παρά την προαναφερθείσα διαφωνία, υπάρχει δεν υπήρχε κίνδυνος “Polexit”.

Τον περασμένο μήνα, το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις των συνθηκών της ΕΕ έρχονται σε αντίθεση με τους πολωνικούς νόμους και ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενεργούν «εκτός του πεδίου των αρμοδιοτήτων τους». Η κίνηση να δοθεί προτεραιότητα στους εθνικούς νόμους έναντι των ευρωπαϊκών προκάλεσε ανησυχία στις Βρυξέλλες. Αρκετά πρόσωπα – ανάμεσά τους ο Μακρόν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι – ζήτησαν την τιμωρία της Πολωνίας, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ, ζήτησαν συμβιβασμό.

Τον περασμένο μήνα, το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις των συνθηκών της ΕΕ έρχονται σε αντίθεση με τους πολωνικούς νόμους και ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενεργούν «πέρα από το πεδίο των αρμοδιοτήτων τους». Η κίνηση να δοθεί προτεραιότητα στους εθνικούς νόμους έναντι των ευρωπαϊκών προκάλεσε ανησυχία στις Βρυξέλλες. Αρκετές προσωπικότητες – ανάμεσά τους ο Μακρόν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι – ζήτησαν να τιμωρηθεί η Πολωνία, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ, ζήτησαν συμβιβασμό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.