Ανναλένα Μπέρμποκ: Η Ρωσία με την ενεργειακή κρίση εκβιάζει για τον Nord Stream 2

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιεί την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη για να προωθήσει την ταχεία λειτουργία του Nord Stream 2 της Βαλτικής Θάλασσας, τόνισε η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, εκφράζοντας κατ’ αρχήν την αντίθεσή της στη χορήγηση άδειας λειτουργίας του αγωγού.

Η ηγέτης των Πράσινων, σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke, επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία που έχει την ιδιοκτησία του Nord Stream 2 «πρέπει να είναι διαφορετική από εκείνη που μεταφέρει το αέριο».

Όπως είπε η Μπέρμποκ, «εφόσον πρόκειται για έναν και τον ίδιο όμιλο, η άδεια λειτουργίας ενδέχεται να μην χορηγηθεί».

Αναφερόμενη στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, η Μπέρμποκ υποστήριξε ότι «μπορεί να παρατηρηθεί ένα ρωσικό παιχνίδι πόκερ», καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι σχετικά άδειες.

«Αυτό πιθανότατα προήλθε σκόπιμα από τη ρωσική πλευρά προκειμένου να επιταχυνθεί η η λειτουργία του Nord Stream 2 – ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί όλες οι νομικές απαιτήσεις», είπε η Μπέρμποκ, η οποία δεν αποκλείεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εκβιαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Γερμανία, Σεργκέι Νετσάγιεφ, εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του οτι και η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα τηρήσει επίσης τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Το έργο είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα της γερμανικής οικονομίας και του πληθυσμού.

»Εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην «Berliner Zeitung».

Επιπλέον, είπε, είναι ένα έργο για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι προμήθειες φυσικού αερίου δεν αποτελούν μέσο πολιτικής πίεσης για τη Ρωσία, αλλά μια καλή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους», πρόσθεσε ο Νετσάγιεφ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.