«Στα κάγκελα» η Άγκυρα και με την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για… μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις!

Δεν ξέρουν πια πως να αντιδράσουν στην Άγκυρα, καθώς το τελευταίο διάστημα τρώει τη μια χαστούκα μετά την άλλη.

Νέο εκνευρισμό προκάλεσε στη γείτονα η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Το δε τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ακόμη μια προκλητική ανακοίνωση, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και το ψευδοκράτος, χρησιμοποιώντας την ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου».

Χρησιμοποιώντας την γνωστή τακτική των απειλών, προειδοποιεί ότι «καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής»!

Και κατηγορεί την Ελλάδα για… μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις, ενώ στέλνει το μήνυμα ότι θα προστατεύσει αποφασιστικά «τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα εκδήλωση των εχθρικών πολιτικών του ελληνικού δίδυμου απέναντι στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις, η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις (Ελλάδας και Κύπρου). Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας, προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Επιπλέον, είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης ότι αυτές οι χώρες, που υποστήριξαν ορισμένες παράνομες οργανώσεις και οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση της χώρας, να στοχεύουν τώρα το Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.