Στα άκρα οι σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ: Αποχωρεί η διπλωματική αντιπροσωπεία των Ρώσων

Ραγδαία κλιμάκωση που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει πλήρως τις λειτουργίες της διπλωματικής  της αποστολής της στο ΝΑΤΟ, δύο εβδομάδες αφότου η συμμαχία απέλασε οκτώ Ρώσους διπλωμάτες για υποτιθέμενη «απροκάλυπτη κατασκοπεία» στα κεντρικά γραφεία της στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλυψε επίσηςότι το γραφείο πληροφοριών του ΝΑΤΟ στη Μόσχα θα αναγκαστεί να κλείσει στο πλαίσιο ρωσικών αντιποίνων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να μειώσουν το μέγεθος της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας, ανακαλώντας τις διαπιστεύσεις οκτώ απεσταλμένων, ως απάντηση σε «ύποπτες κακοήθεις ρωσικές δραστηριότητες».

Μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει άμεσα.

Τώρα, εάν το ΝΑΤΟ που λειτουργεί «υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» (όπως σκωπτικά σημειώνει η Ρωσία) θέλει να συνομιλήσει με τη Μόσχα, θα πρέπει να επικοινωνεί με την Ρώσικη πρεσβεία στο Βέλγιο, είπε ο Λαβρόφ.

«Ως αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων από την πλευρά του ΝΑΤΟ, δεν έχουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για στοιχειώδεις διπλωματικές δραστηριότητες», δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Σε απάντηση των ενεργειών του ΝΑΤΟ, αναστέλλουμε το έργο της μόνιμης διπλωματικής αποστολής μας, συμπεριλαμβανομένου του έργου του επικεφαλής στρατιωτικού εκπροσώπου μας».

«Η Γραμματεία του ΝΑΤΟ έχει ήδη ειδοποιηθεί».

«Εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επείγοντα θέματα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρέσβη μας στο Βέλγιο, ο οποίος διασφαλίζει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Βασιλείου του Βελγίου», είπε ειρωνικά κλείνοντας την δήλωση του ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.