Νέα τουρκική πρόκληση: Η Κύπρος «είναι δική μας» από το 1571 – Η ελληνική απάντηση

Σε προκλητικό ύφος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε σήμερα Σάββατο πως η Κύπρος είναι «δική τους από το 1571» και δεν θα υποχωρήσουν ως προς το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Να καταλάβουν ποιοι είναι η μειoνότητα και ποιοι οι εισβολείς. Να τους το θυμίσουμε στους Έλληνες στους Ελληνοκύπριους και σε όλο τον κόσμο» είπε απευθυνόμενος σε Αθήνα και Λευκωσία.

Στον ίδιο τόνο, ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά με τις προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος στο ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, o Φουάτ Οκτάι επιμένει περί ερευνών στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και απειλεί:

«Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι που δεν το κατάλαβαν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα ιταλικής ιδιοκτησίας πλοίο με σημαία Μάλτας, και επιχείρησαν να το στείλουν για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας. Να υπογραμμίσω πως όποιος χάνει τη ρότα του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντηση του».

Ταυτόχρονα, καθιστώντας φανερό τον εκνευρισμό της Άγκυρας για την υπογραφή των συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας και συνδρομής με τη Γαλλία και τις Ηνωνένες Πολιτείες, ο ίδιος διαμηνύει:

«Με όποιον και να έχουν συμφωνήσει και όποια συμφωνία και αν έχουν κάνει, ας μην βασιστούν σε αυτές και σε όποιους κρύβονται από πίσω τους και να μην κάνουν ενέργειες σαν κακομαθημένοι. Το λέω αυτό και στην Ελλάδα και στους Ελληνοκυπρίους. Εάν το επιχειρήσουν, γνωρίζουν την απάντηση την οποία θα πάρουν όπως συνέβη ιστορικά, και σήμερα και μελλοντικά».

Και ολοκληρώνει το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων, λέγοντας πως δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση ως προς το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στο ζήτημα να δώσουμε και πάλι ζωή στα Βαρώσια και θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή της ‘ΤΔΒΚ’» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Η ελληνική απάντηση
Με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, διπλωματικές πηγές είπαν στην ΕΡΤ ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο της νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις. Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής», υπογράμμισαν οι διπλωματικές πηγές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.