Κομισιόν: Τα μέτρα για την ακρίβεια αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση

Πιο γενναία η ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη από το πακέτο Μητσοτάκη!

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών από το κύμα ακρίβειας που μαστίζει όλη την Ευρώπη μετά την εκτόξευση των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Ωστόσο, η εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ πιο γενναία από τα μέτρα που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα ελάφρυνσης δεν καλύπτουν ούτε το 50% των ανατιμήσεων, με το κόστος της ακρίβειας να το πληρώσουν από την τσέπη τους τα ελληνικά νοικοκυριά, κυρίως οι καταναλωτές του φυσικού αερίου, αφού παρότι έχει αυξηθεί κατά 110%, η έκπτωση στους λογαριασμούς θα είναι μόλις15%.

Το τεράστιο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, που αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη, οδήγησε την Κομισιόν στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων, που αντιμετωπίζουν ουσιαστικό τα προβλήματα των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. προβλέπει στην εργαλειοθήκη της:

· Επείγουσα εισοδηματική στήριξη για τους φτωχούς ενεργειακά καταναλωτές, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερική πληρωμή λογαριασμών

· να επιτραπεί η προσωρινή αναβολή πληρωμών λογαριασμών

· να αποφεύγονται οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά

· να παρέχει προσωρινές, στοχευμένες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για τα ευάλωτα νοικοκυριά

· παροχή βοήθειας σε εταιρίες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Κομισιόν προτείνει μείωση φόρων για ευάλωτα νοικοκυριά, όταν οι φορείς της χώρας μας, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και η αξιωματική αντιπολίτευση, ζητούν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ώστε να μειωθούν οι τιμές που καταβάλλουν οι πολίτες.

Μάλιστα, η Κομισιόν τονίζει πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε στοχευμένα μέτρα που μπορούν να μετριάσουν γρήγορα τον αντίκτυπο των τιμών για τουςευάλωτους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι εύκολα προσαρμόσιμα την άνοιξη, όταν η κατάσταση αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.