Η ακρίβεια βάζει φωτιά στην Ισπανία – Στα ύψη οι λογαριασμοί ρεύματος

O χειμώνας πλησιάζει και στην Ισπανία, με τις τιμές του ρεύματος να συνεχίζουν να αυξάνονται.

Τελικά, παρά τις πιέσεις της Μαδρίτης, βραχυπρόθεσμα δεν θα υπάρξει κοινή λύση από τις Βρυξέλλες.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σάντσεθ θα πρέπει να διερευνήσει τους δικούς της τρόπους για να αντιμετωπίσει μια κρίση που διαβρώνει τους λογαριασμούς των εταιρειών και την οικονομία των νοικοκυριών και απειλεί να γίνει πηγή φθοράς μπροστά στους ψηφοφόρους.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών (ΙΝΕ) έθεσε τους αριθμούς, για άλλη μια φορά, σε αυτήν την ανάκαμψη που φαίνεται ότι δεν έχει τέλος: η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 10,9% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, 44% σε σύγκριση με πέρυσι.

Το κόστος ζωής αυξάνεται στην Ισπανία για επτά συνεχόμενους μήνες.

Και ο πληθωρισμός, που αυξάνεται στο επίπεδο του 4%, βρίσκεται σε υψηλό 13 ετών.

Η τάση είναι παγκόσμια: οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν έναν πληθωρισμό 5,4% και οι χώρες του ευρώ 3,4%.

Η Ισπανία, στη συγκεκριμένη περιοχή στα μισά του δρόμου, δεν ασχολείται μόνο με την καταπόνηση των καταναλωτών από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η βενζίνη αυξήθηκε κατά 22,1% σε 12 μήνες και το ντίζελ, 23%.

Σε αυτά προστίθενται οι εντάσεις στις αλυσίδες παραγωγής.

Όπως εξήγησε αυτή τη βδομάδα η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα:

«Η αντίθεση μεταξύ της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης, χάρη στα εμβόλια και τις πολιτικές τόνωσης, και της πτώσης της προσφοράς, ασκεί πίεση στις τιμές».

Οι τιμές των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων αυξήθηκαν κατά 10,8%, και τα εθνικά τουριστικά πακέτα έγιναν πιο ακριβά κατά 4,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, αν και μειώθηκαν απότομα σε σύγκριση με την υψηλή περίοδο Αυγούστου.

Σε άλλα προϊόντα που σχετίζονται στενά με την εποχή του έτους, όπως τα ρούχα, η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε σύγκριση με τον Αύγουστο: τα ρούχα και τα υποδήματα αυξήθηκαν κατά 5,3%.

Τον Σεπτέμβριο, η τιμή είναι 19% υψηλότερη από ό,τι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αλλά κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο συμμόρφωσης.

Πιστεύουν ότι το Βασιλικό Διάταγμα-Νόμος που εγκρίθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου για μείωση της τιμής θα αρχίσει να γίνεται αισθητό και ότι θα μειώσει τον λογαριασμό ενός μέσου καταναλωτή κατά 22% ανά μήνα έως το τέλος του έτους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.