Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «δεν ακουμπά» το Βατικανό: «Έχει διπλωματική ασυλία»

Απορρίφθηκε αγωγή 24 ατόμων που ισχυρίστηκαν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, όταν ήταν ανήλικοι

Το Βατικανό απολαμβάνει κρατικής ασυλίας που το προστατεύει από αγωγές σεξουαλικής κακοποίησης σε τοπικά δικαστήρια, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), μετά την αγωγή ομάδας ατόμων που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδιά.

Την Τρίτη, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε μια υπόθεση που υποβλήθηκε από δώδεκα άτομα που ισχυρίζονται ότι έχουν επιβιώσει από σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικοι στα χέρια καθολικών κληρικών από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Οι φερόμενοι ως επιζήσαντες είχαν αρχικά καταθέσει αγωγή στο Πρωτοδικείο της Γάνδης κατά της Αγίας Έδρας και κατά αρκετών υψηλά ιστάμενων προσώπων του κλήρου το 2011, ζητώντας αποζημίωση 10.000 ευρώ (11.600 δολάρια) για κάθε θύμα λόγω της «πολιτικής σιωπής της Εκκλησίας στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης».

Η μήνυση εξέφραζε δυσαρέσκεια «για τον δομικά ανεπαρκή τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία είχε αντιμετωπίσει το γνωστό πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της».

Λίγο περισσότερο από δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο, το Δικαστήριο της Γάνδης είπε ότι δεν είχε δικαιοδοσία επί της Αγίας Έδρας, ωθώντας τα άτομα να κλιμακώσουν την υπόθεσή τους στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Το ΕΔΑΔ τάχθηκε στο πλευρό του βελγικού δικαστηρίου με ψήφους 6-1, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι συμφώνησε με τα πορίσματα ότι η Αγία Έδρα απολάμβανε «διπλωματικής ασυλίας» και «αυτή αναγνωρίζεται διεθνώς με κοινά χαρακτηριστικά ξένου κυρίαρχου, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με ένα κράτος».

Την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι έως και 330.000 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από κληρικούς και λαϊκά μέλη της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας σε διάστημα επτά δεκαετιών. Πάνω από 3.000 ιερείς και κληρικοί κατηγορήθηκαν για ασέλγεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο Olivier Savignac, επικεφαλής της ένωσης θυμάτων «Parler et Revivre» («Μιλήστε και Ζήστε ξανά»), είπε ότι τα τρομακτικά αυτά στοιχεία ισοδυναμούν με «έναν επιτιθέμενο για 70 θύματα», κάτι που είπε «είναι τρομακτικό για τη γαλλική κοινωνία, για την Καθολική Εκκλησία».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.