Τουρκικά ΜΜΕ: « Στόχος της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Συνδέουν την αμυντική συμφωνία Αθήνας – Ουάσιγκτον, με την αντίστοιχη Ελληνογαλλική

Με ανησυχία αναφέρονται δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου για την επικείμενη υπογραφή επικαιροποίησης του Παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ.

Μια μερίδα των Μέσων, μεταφέρουν την είδηση σε ουδέτερο τόνο, ενώ άλλα μιλάνε με επιθετικότητα για την νέα συμφωνία, συνδυάζοντάς την με την πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία και τονίζοντας πως ουσιαστικά στρέφεται κατά της Τουρκίας.

«Νέα κίνηση από την Ελλάδα: Συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά τη Γαλλία» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Ηurriyet, για τη νέα αμυντική συμφωνία Αθήνας – Ουάσιγκτον. Το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ διήρκησαν δύο χρόνια, η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα προβλέπει ισχυρή αμερικανική παρουσία στην Κρήτη, στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Άλλα τουρκικά μέσα, όπως το A Haber ερμηνεύουν τη νέα αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ως αντιτουρκική, που στόχο έχει υποτιθέμενα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή. «Παραβιάζοντας τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, η Ελλάδα ζητά υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, καθώς και από το ΝΑΤΟ» σχολιάζει το Α Haber, σημειώνοντας πως η χώρα μας μετά την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, θα υπογράψει πενταετή ανανέωση συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας (MDCA) με τις ΗΠΑ. Για «Φόβο της Ελλάδας για την Τουρκία» μιλάει ο τίτλος του δημοσιεύματος, που την οδηγεί σε στρατιωτικές συνεργασίες με Γαλλία και ΗΠΑ.

«Μετά τη Γαλλία, η Ελλάδα εντείνει την στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η νέα αμυντική συμφωνία θα υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου, με παροχή πρόσθετων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ουάσιγκτον» σχολιάζει το 24 TV με σχετικό ρεπορτάζ.

«Οι ΗΠΑ εγκαθίστανται στην Ελλάδα» γράφει το δίκτυο Veryansin TV, παρουσιάζοντας πληροφορίες για τις περιοχές στην Ελλάδα που πρόκειται ν΄ αναπτυχθούν αμερικανικές δυνάμεις στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.