Ιταλία: Μέτωπο Ντράγκι κατά των νεοναζί

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συνάντησε στη Ρώμη τον γενικό γραμματέα της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil Μαουρίτσιο Λαντίνι για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του, μετά τη βίαιη έφοδο νεοφασιστών, το Σάββατο το βράδυ, στα γραφεία του συνδικάτου.

Στην είσοδο των γραφείων της Cgil, στο κέντρο της Ρώμης, o Ντράγκι αγκάλιασε τον Λαντίνι και οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα.

«Το παρελθόν δεν πρέπει να επιστρέψει», δήλωσε ο επικεφαλής της Cgil, με σαφή αναφορά στις φασιστικές επιθέσεις κατά του συνδικάτου πριν από 99 χρόνια, όταν επιβλήθηκε η δικτατορία του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, από τη μεριά του, έχει τονίσει ότι «απέναντι στην βία, δεν θα υπάρξει κανενός είδους ανοχή».

Σύμφωνα, τέλος, με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Ρώμης σκέφτεται να υιοθετήσει επιπλέον αναγκαία κριτήρια για να μπορούν να πραγματοποιούνται πορείες και διαδηλώσεις.

Κύριος στόχος της πιθανής αυτής αυστηροποίησης είναι η απομόνωση βίαιων και ακραίων στοιχείων, ενόψει και της διάσκεψης κορυφής της G 20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ιταλική πρωτεύουσα στα τέλη Οκτωβρίου.

Πρόταση διάλυσης του νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova

Πριν από λίγο τα Ιταλικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως το Δημοκρατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά) κατέθεσε στη Γερουσία πρόταση που ζητά από την Κυβέρνηση Ντράγκι την διάλυση του νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova, στην εμπλοκή το οποίου φαίνεται να αποδίδονται τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Ρώμη το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica η πρόταση σκοπεύει να «δώσει συνέχεια στη συνταγματική διάταξη σχετικά με την απαγόρευση της αναδιοργάνωσης του εξουδετερωμένου φασιστικού κόμματος» προβαίνοντας ουσιαστικά στην παύση του κόμματος Forza Nuova “και όλων των πολιτικών κομμάτων με σαφή νεοφασιστική έμπνευση και που είναι υπεύθυνα για καταδικαστέες συμπεριφορές” σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Το κείμενο θα υπογραφεί από όλους τους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος και θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ώρες, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οι επικεφαλής των ομάδων του Δημοκρατικoύ Κόμματος σε Βουλή και Γερουσία, Sarracchiani και Malpezzi, εξέφρασαν την ελπίδα πως όλες οι αυθεντικές δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις» θα υπογράψουν την εν λόγω πρότασή τους, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «πιστεύουμε ότι κάθε πολιτική δύναμη που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα πρέπει να υπογράψει, χωρίς αν και αλλά, αυτή την κοινοβουλευτική πράξη που δεν είναι παρά η επιβεβαίωση αυτού που σαφώς αναφέρεται στο Σύνταγμα: η Δημοκρατία μας είναι αντιφασιστική».

Η πρόταση είναι το αποκορύφωμα των αντιδράσεων στα βίαια γεγονότα που διαπράχθηκαν στο κέντρο της Ρώμης το περασμένο Σάββατο, όταν δεκάδες άτομα εισέβαλαν στα γραφεία του Συνδικάτου Εργατών CGIL βανδαλίζοντάς τα, ενώ οι επικεφαλής της Forza Nuova, Roberto Fiore και Giuliano Castellino – οι οποίοι χθες συνελήφθησαν – είχαν απευθυνθεί στο πλήθος με εκφράσεις όπως “απόψε θα πάρουμε τη Ρώμη” και με κατεύθυνση προς το Palazzo Chigi, έδρα του Πρωθυπουργικού γραφείου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.