ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ – Στη δημοσιότητα τα ονόματα 44 δημοσιογράφων του BBC

Μία λίστα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες δημοσιογράφων του BBC που εργάζονται στη Ρωσία έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο,  τις τελευταίες ώρες, κάτι που όπως όλα δείχνουν έρχεται ως αντίποινο για τις πιέσεις που ασκεί η Βρετανία στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT).

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα ονόματα 44 δημοσιογράφων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρώσοι πολίτες και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην ανώνυμη ομάδα For Mother Russia για το κοινωνικό δίκτυο VKontakte.

Στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε από μια δεξιά ρωσική ιστοσελίδα ειδήσεων με φωτογραφίες που συλλέχθηκαν από τα προφίλ των δημοσιογράφων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαρροή αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά τις αναφορές της Μόσχας ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τη νομιμότητα του BBC στη Ρωσία.

«Το BBC έχει αυστηρές συντακτικές οδηγίες και δεν έχει δημοσιεύσει τις λεπτομέρειες δημοσιογράφων από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς δεν υπάρχει κανένας συντακτικός λόγος για κάτι τέτοιο. Είμαστε απογοητευμένοι από την αβάσιμη δημοσίευση των λεπτομερειών της ομάδας του BBC της Μόσχας», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του BBC.

Οι The Times δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα μία λίστα με ονόματα και φωτογραφίες οκτώ δημοσιογράφων του Sputnik στη Σκωτία.

Ρώσοι αξιωματούχοι αντέδρασαν έντονα, λέγοντας ότι η δημοσιοποίηση της λίστας αυτής έθεσε σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους του Sputnik.

Το BBC ανακοίνωσε την Παρασκτευή ότι λειτουργεί απολύτως σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Ρωσίας για την παροχή ανεξάρτητων ειδήσεων, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εποπτικής αρχής για τα μέσα ενημέρωσης ότι θα κάνει έλεγχο στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο όσον αφορά τη νομιμότητα των υπηρεσιών του.

Η εποπτική αρχή της Ρωσίας για τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσε, επίσης ότι θα προβεί σε ελέγχους για να διευκρινίσει αν το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC World και οι ιστότοποι του BBC λειτουργούν σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, σε μια κίνηση η οποία περιγράφηκε ως απάντηση στις βρετανικές πιέσεις σε ένα ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Όπως παντού στον κόσμο, το BBC εργάζεται στη Ρωσία σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας για να παρέχει ανεξάρτητες ειδήσεις και πληροφόρηση στο κοινό τους», δήλωσε εκπρόσωπος του BBC.

Η Roskomnadzor, η ρωσική εποπτική αρχή για τα ΜΜΕ, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι ενεργεί σε απάντηση σε απόφαση που έλαβε η βρετανική εποπτική αρχή για τα ΜΜΕ Ofcom, η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι το ρωσικό δίκτυο RT παραβίασε τους κανόνες για αμεροληψία στα ειδησεογραφικά προγράμματα και αυτά της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης της δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.