Ο Ζάεφ παρακάμπτει τον Πρόεδρο Ιβάνοφ

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ο νόμος για την επικύρωση της Συμφωνίας με την Ελλάδας και ο νόμος Περί των Γλωσσών, θα δημοσιευθούν από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς την υπογραφή του προέδρου της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

 «Ο Ιβάνοφ έχει τη συνταγματική υποχρέωση να τους υπογράψει. Όταν εγκριθούν οι συνταγματικές τροποποιήσεις, οι δύο νόμοι τους οποίους θα υπογράψω  θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γιατί κανείς δεν θα μπορεί να εμποδίσει τη βούληση του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Ταλάτ Τζαφέρι.

Η συνεδρία για τις συνταγματικές τροποποιήσεις έχει προγραμματισθεί για τις 9 Ιανουαρίου 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ή νωρίτερα, διότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του VMRO–DPMNE, όπως ανήγγειλε,  δεν θα παραστεί στη διαδικασία αυτή.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ιδέα για την εκλογή του προέδρου της χώρας να γίνει από το Κοινοβούλιο, αντί να προκηρυχθούν εκλογές, ο Τζαφέρι δήλωσε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να σκεφθούν αυτό το ενδεχόμενο.

«Αλλά, αυτό δηλώνει μια νέα διαδικασία για τις συνταγματικές αλλαγές που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Τέλος πάντων, για την ώρα παραμένει αυτό που ισχύει σήμερα, ο πρόεδρος εκλέγεται από το λαό», είπε ο Τζαφέρι.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι προεδρικές εκλογές θα αποφασισθούν στις 2 ή 3 Φεβρουαρίου  και θα διεξαχθούν στο τέλος Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων.

novatv.mk

The Hellenic Information Team

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.