Γαλλία: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για κακοποίηση ανηλίκων στην Καθολική Εκκλησία – Ζητούν αποζημίωση τα θύματα

Τα πάνω-κάτω έχουν φέρει στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία, τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή και έριξε πρόσφατα φως σε περίπου 216.000 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τα οποία έχουν πέσει θύματα καθολικών κληρικών από το 1950.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του Ζαν-Μαρκ Σοβέ, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής που ερευνά την παιδεραστία στην Εκκλησία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ανηλίκων που έχουν υποστεί ανάρμοστη συμπεριφορά από τους… ανθρώπους του Θεού, φτάνει μέχρι και τους 330.000, εάν στη «λίστα της ντροπής» προστεθούν και τα άτομα που έπεσαν θύματα επιθέσεων λαϊκών που εργάζονταν στους θεσμούς της Εκκλησίας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ακόμη πως «πρόκειται για μια ελάχιστη εκτίμηση στη βάση της καταγραφής και της καταμέτρησης από αρχεία (Εκκλησία, Δικαιοσύνη, Αστυνομία δίωξης του εγκλήματος και Τύπος) και των μαρτυριών που ελήφθησαν».

καθολική εκκλησία

Γαλλία: Η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου για το σκάνδαλο

Μετά τις λυπηρές αποκαλύψεις, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα την ντροπή του, καλώντας «τους Γάλλους καθολικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε η Εκκλησία να είναι ένας ασφαλής οίκος για όλους».

Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να εκφράσω προς τα θύματα τη θλίψη μου, την οδύνη μου για τα τραύματα που υπέστησαν και επίσης την ντροπή μου, την ντροπή μας, την ντροπή μου για την υπερβολικά μακρόχρονη ανικανότητα της Εκκλησίας να θέσει τα θύματα στο κέντρο των ανησυχιών της.

»Προσεύχομαι, και προσευχόμαστε όλοι μαζί. Σε σένα Κύριε η δόξα, σε μας η ντροπή. Είναι η ώρα της ντροπής», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς αξιωματούχους «να συνεχίσουν να επιστρατεύουν όλες τις προσπάθειές τους, ώστε τέτοια δράματα να μην επαναληφθούν».

Ζητούν αποζημίωση τα θύματα στη Γαλλία

Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι, που βρίσκουν το θάρρος να μοιραστούν δημόσια την τραυματική εμπειρία τους και δεν διστάζουν μάλιστα να ζητήσουν αποζημίωση μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις.

Ο ιδρυτής της πρώην ένωσης θυμάτων «La Parole Libérée» («Ελεύθερη ομιλία»), François Devaux, ανέφερε ότι υπήρξε «προδοσία εμπιστοσύνης, προδοσία ηθικού, προδοσία παιδιών». Παράλληλα, τόνισε ότι θα διεκδικήσει αποζημίωση για τα θύματα, τονίζοντας: «Πρέπει να πληρώσετε για όλα αυτά τα εγκλήματα!».

Γαλλία κακοποίηση

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για κακοποίηση παιδιών

Ακόμη ένα θύμα των αρρωστημένων ορέξεων ενός κληρικού στην ηλικία των 13 ετών και επικεφαλής της ένωσης θυμάτων «Parler et Revivre» («Μιλήστε και ζήστε ξανά»), ο Olivier Savignac, περιέγραψε την παραπάνω έρευνα έκθεση ως «σεισμό». Ομοίως ζήτησε «πραγματική αποζημίωση» για όλα τα θύματα, λέγοντας πως «δεν είναι απλά μερικές χιλιάδες ευρώ – με λίγη πληρωμή, το σκουπίζουμε. Όχι. Πρόκειται για πραγματική αποζημίωση με βάση τα βάσανα του καθενός».

Από την πλευρά της, η Μαρί, η οποία μπήκε σε γαλλικό καθολικό οικοτροφείο όταν ήταν στην 5η Δημοτικού, μιλά για μια καλόγρια που πήγαινε κάθε μέρα στην τάξη τους με την πρόφαση ότι θα τη βοηθούσε με τη Θεία Λειτουργία. Όμως, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και σκληρή.

«Ήμουν 11 ετών και φαινόμουν σαν 9. Με επέλεγε κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Με πήγαινε στο γραφείο της, κλείδωνε την πόρτα και έκλεινε τις κουρτίνες. Μετά με έβαζε να γονατίζω για να με κάνει να διαβάσω το ευαγγέλιο, ενώ με έσφιγγε με το ένα χέρι στο στήθος της και με το άλλο κατέβαζε τα εσώρουχά μου. Φορούσαμε φούστες και όχι παντελόνια. Με τρόμαζε και παρέλυα», περιγράφει.

Η κακοποίησή της κράτησε έναν χρόνο, όμως, η Μαρί φοβόταν να αποκαλύψει στους καθολικούς γονείς της τον εφιάλτη που βίωνε. Μέχρι που την έπεισε μια φίλη της. Όμως εκείνοι, όταν άκουσαν την ιστορία της, της είπαν πως είναι διεστραμμένη και ψεύτρα. Μάλιστα, είχαν πει στις καλόγριες ότι την είχαν στείλει στο οικοτροφείο γιατί έπρεπε να τη συνετίσουν. «Ήμουν πραγματικά ένα ”δώρο” γι’ αυτήν την καλόγρια, γιατί ήξερε πολύ καλά ότι δεν κινδύνευε με τίποτα», λέει σήμερα η Μαρί.

Όταν έγινε πλέον 35 ετών, μίλησε ξανά στη μητέρα της. «Η μητέρα μου είπε ότι ήταν αδύνατο για μία καλόγρια, στην οποία είχε αναθέσει την κόρη της, να κακομεταχειριστεί ένα κορίτσι. Η γυναικεία παιδοκτονία υπάρχει και, δυστυχώς, τα ΜΜΕ δεν μιλούν ποτέ γι’ αυτό», αναφέρει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.