Μίνι stress test των τραπεζών για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Του Λεωνίδα Στεργίου

Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, κερδοφορία, έκθεση σε κινδύνους και ποιότητα ενεργητικού είναι μερικά από τα βασικά εποπτικά κριτήρια αξιολόγησης των τραπεζών κατά τη μίνι άσκηση που ξεκίνησε χθες από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε συνεργασία με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Η άσκηση αυτή αφορά και στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκληρώνει τους ελέγχους για τις μη συστημικές, περιλαμβανομένων των συνεταιριστικών τραπεζών. Οι έλεγχοι εστιάζουν στο ύψος των κεφαλαίων και της κάλυψης των κινδύνων, σε συνδυασμό με την ποιότητα του παθητικού (κεφάλαια) και του ενεργητικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΤτΕ δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν. Ωστόσο, θα ζητηθεί άμεση ενίσχυση κεφαλαίων (εντός του έτους), όπου σημειωθεί κεφαλαιακή πτώση κάτω των ορίων.

Οι φετινοί έλεγχοι θα περιλαμβάνουν, επίσης, σχετικά με την έκθεση των τραπεζών στα δάνεια που εντάχθηκαν σε αναστολές δόσεων (μορατόρια) και σε σχήματα κρατικών εγγυήσεων, προκειμένου η EBA να παρακολουθήσει και να υπενθυμίσει τους κινδύνους αλλά και την ανάγκη για πειθαρχία στις οδηγίες που έχουν δοθεί για αυτά τα δάνεια. Κυρίως, όμως, θέλει να μετρήσει τις επιπτώσεις των μέτρων αυτών και της πανδημίας του Covid στον τραπεζικό τομέα.

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι το α’ εξάμηνο του 2021 έχουν μεσολαβήσει σημαντικές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με κυριότερες τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων μέσω του “Ηρακλή”, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και ομολογιακές εκδόσεις σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Επομένως, έχει ενδιαφέρον να εντοπιστούν οι διαφορές με τον Ιούνιο του 2020, όταν η συνολικότερη εικόνα των ελληνικών τραπεζών ήταν σχετικά πιο αδύναμη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Βασικότερο πρόβλημα εμφανίζεται στον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά και στο σχετικά μικρότερο ποσοστό προβλέψεων σε σύγκριση με χώρες της ΕΕ που είχαν πολύ λιγότερα κόκκινα δάνεια. Ακόμη, διαπιστώνεται μεγάλη συρρίκνωση του κόστους, σε σχέση με τα έσοδα, όταν ο δείκτης αυτός συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Συνολικά, η ΕΒΑ θα ελέγξει 120 τράπεζες, μαζί με τις τέσσερις ελληνικές, από τις οποίες θα ζητήσει, κατά μέσο όρο, 16.000 δεδομένα από την κάθε μία, δηλαδή θα αναλύσει κοντά στα 2 εκατ. δεδομένα. Η ολοκλήρωση της άσκησης και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.