Ο Ερντογάν «δίνει πόνο» σε όσους τον ανέχονται: «Αγοράζω κι άλλους S-400»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να αψηφήσει τις ΗΠΑ και να προχωρήσει στην αγορά και δεύτερης παρτίδας του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Μόσχα.

Και αυτό, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον ότι ο Ερντογάν με την κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τα σχέδιά του στην ανταποκρίτρια του CBS News, Μάργκαρετ Μπρέναν, η οποία τον ρώτησε για τους ισχυρισμούς της ρωσικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία θα αγοράσει περισσότερα συστήματα S-400. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί σήμερα.

«Εξήγησα τα πάντα στον Πρόεδρο Μπάιντεν», είπε ο Ερντογάν στη συνέντευξή του, που εδόθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Υποστήριξε ψευδέστατα ότι αυτό οφείλεται στη δήθεν άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να πουλήσει στην Τουρκία το αμερικανικό σύστημα Patriot ως εναλλακτική λύση.

Η (δήθεν) άρνηση των ΗΠΑ, είπε, οδήγησε την κυβέρνησή του να αγοράσει αντ’ αυτού το ρωσικό σύστημα.

Η επίσημη Ουάσιγκτον, βεβαίως, αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το CBS, τόσο η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ όσο και του Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν ότι το ρωσικό σύστημα S-400 αποτελεί κίνδυνο εάν ενεργοποιηθεί σε μία χώρα όπου πετάνε και τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι S-400 μπορούν να συλλέξουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα F-35, διαγράφοντας πιθανώς τα πλεονεκτήματά τους.

Η Τουρκία είχε αγοράσει αεροσκάφη F-35, και είχε ρόλο και στην παραγωγή τους.

Αλλά σε αντίποινα για την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας των ρωσικών S-400, η ​​κυβέρνηση του κ. Τραμπ ματαίωσε την παράδοση των F-35 και έδιωξε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής τους ενώ επέβαλε και κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους.

Παρ ‘όλα αυτά, ο Ερντογάν παρέμεινε προκλητικός.

«Φαίνεται λοιπόν ότι σκοπεύετε ακόμα να αγοράσετε έναν ακόμη σύστημα αυτών των S-400, αυτών των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων;» ρώτησε η δημοσιογράφος του CBS.

«Δηλαδή οι κυρώσεις θα παραμείνουν;» επέμενε η Μπρέναν.

«Στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει ως προς το είδος των αμυντικών συστημάτων που αποκτούμε, από ποια χώρα, σε ποιο επίπεδο.

»Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Είμαστε οι μόνοι που λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις», απάντησε ο Ερντογάν.

«Αυτό ακούγεται σαν ναι», του λέει στο σημείο αυτό η δημοσιογράφος.

«Φυσικά, φυσικά, ναι», είπε στην Μπρέναν ο Ερντογάν.

Αργότερα επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη του μήνα.

Οι δυο τους αναμένεται να συζητήσουν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ερντογάν είπε επίσης στο CBS News ότι θα προτιμούσε οι ΗΠΑ να αποσύρουν τους υπόλοιπους 900 στρατιώτες τους από τη γειτονική Συρία.

Ως γνωστό, η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν άλλαξε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και προτίθεται να αυξήσει τις δυνάμεις της στη Συρία, μία ενέργεια που εξοργίζει τον Ερντογάν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.