Ρωσία – εκλογές: Το κόμμα του Πούτιν ανακοίνωσε πλειοψηφία δύο τρίτων

Πάνω από τα δύο τρίτα των βουλευτικών εδρών ανακοίνωσε ότι κέρδισε στις ρωσικές εκλογές το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, διατηρώντας έτσι την ενισχυμένη πλειοψηφία που είναι απαραίτητη για να τροποποιεί το Σύνταγμα χωρίς να χρειάζεται στήριξη από άλλους σχηματισμούς.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», ο Αντρέι Τούρτσακ, ανακοίνωσε πως ο σχηματισμός του κέρδισε τουλάχιστον 315 έδρες από τις 450 της Δούμας και χαιρέτισε μια «φανερή και καθαρή» νίκη, παρά τις πολλές κατηγορίες για νοθεία που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση, η οποία έπειτα από μήνες καταπίεσης είχε αποκλεισθεί από τις εκλογές.

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στο 85% των εκλογικών τμημάτων της Ρωσίας, το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν στο 49,76%, μπροστά από τους κομμουνιστές (19,61%).

Το αποτέλεσμα αυτό, που δεν είναι οριστικό, σηματοδοτεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια οπισθοχώρηση σε σχέση με το 2016, όταν η Ενωμένη Ρωσία είχε εξασφαλίσει το 54% των ψήφων και είχε εκλέξει τότε 334 βουλευτές.

Ο Τούρτσακ δήλωσε επίσης πως το κόμμα Ενωμένη Ρωσία κέρδισε και στις 39 περιφέρειες στις οποίες ανανεώθηκαν οι περιφερειακές συνελεύσεις.

Ρωσία – εκλογές: Νοθεία καταγγέλλει ο Ναβάλνι

Η κίνηση του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε από την πλευρά της μαζική εκλογική νοθεία στη διάρκεια της ψηφοφορίας αλλά και κατά την καταμέτρηση.

Πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η κίνηση του Ναβάλνι τέθηκε υπό απαγόρευση για εξτρεμισμό και οι υποστηρικτές του αποκλείσθηκαν από τις εκλογές. Παρά τάυτα έκαναν έκκληση για «έξυπνη ψήφο», δηλαδή να ψηφιστούν οι υποψήφιοι, εν γένει κομμουνιστές, που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να ενοχλήσουν αυτούς της Ενωμένης Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους αντιπολιτευομένους, η επιτυχία αυτής της στρατηγικής αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της καταμέτρησης, σε βαθμό που οι αρχές αναγκάσθηκαν να καταφύγουν σε μαζική νοθεία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.