Το τελευταίο ταξίδι της Μέρκελ ως καγκελαρίου στο… αδιέξοδο των Δυτικών Βαλκανίων

Κλείνοντας 16 χρόνια στο πόστο της καγκελαρίου της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ, επέλεξε, τη Δευτέρα να βρεθεί στο Βελιγράδι και την Τρίτη στα Τίρανα.

Ο γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει το ταξίδι ως συμβολικής σημασίας, σημειώνοντας ότι στόχος της Μέρκελ ήταν να αναδείξει την βαρύτητα που πρέπει έχουν για την ΕΕ τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και ότι, μετά την αποχώρησή της από τα ηνία της Γερμανίας, οι επόμενες γερμανικές ηγεσίες πρέπει να συνεχίσουν στο ίδιο μήκος κύματος της δικής της πολιτικής.

Παρά ταύτα, κοινή πεποίθηση στα γερμανικά ΜΜΕ είναι ότι το κλίμα που συνάντησε η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος στο ταξίδι της ήταν απογοήτευση. Κι’ αυτό, διότι, παρά τις πολυετείς υποσχέσεις της ΕΕ, έως τώρα τα Δ.Βαλκάνια βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ.

Το κλίμα απογοήτευσης, με τη σειρά του διευρύνει τις αντιευρωπαϊκές τάσεις, και κάνει σημαντικό μέρος του πληθυσμού να θέλει να μεταναστεύσει στην ΕΕ κυρίως για εξεύρεση εργασίας.

Ταυτόχρονα, οι περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης δημοκρατίας και διαφθοράς. Κάτι που με τη σειρά του αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ένταξη στην ΕΕ.

Και στο φόντο όλων αυτών υπάρχουν οι σοβαρότατες εστίες έντασης που ανά πάσα στιγμή μπορούν, ως αναμμένο σπίρτο, να προκαλέσουν έκρηξη στην «πυριτιδαποθήκη» των Βαλκανίων.

Φρένο στη διεύρυνση

Κατά την εφημερίδα, Die Tageszeitung, με την αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική, τα Δυτικά Βαλκάνια θα χάσουν έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές τους.

Ως εκ τούτου, σημειώνει, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η απερχόμενη καγκελάριος επέλεξε να επισκεφθεί ακριβώς αυτή την περιοχή, λίγο πριν την αποχώρησή της. Ηθελε να στείλει το μήνυμα: «Ασχοληθείτε με αυτήν την περιοχή».

Στο μεταξύ, όμως, η ΕΕ συνεχίζει να ενδοσκοπεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, ενώ η διεύρυνσή της, όχι μόνο υφίσταται τριγμούς, αλλά έχει σταματήσει. Κατά τον τηλεοπτικό σταθμό, ZDF, ειδικά η ιστορία των τελευταίων επτά ετών είναι απογοητευτική: Η διαδικασία της διεύρυνσης δεν οδηγεί πουθενά.

Κατά την εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο ενθουσιασμός για ένταξη νέων μελών στην ΕΕ έχει παγώσει. Κυρίως η Γαλλία και η Ολλανδία είναι ιδιαίτερα δύσπιστες ως προς την αποδοχή νέων μελών στην ΕΕ.

Αθήνα, Σκόπια

Να σημειωθεί πως, αντίθετα, στην Αθήνα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, εμφανίζεται ανήσυχη για το φρένο στην διεύρυνση της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια. Πρόσφατα, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί μαύρη τρύπα στην περιοχή και ζήτησε την ένταξη της περιοχής στην ΕΕ.

Όλα αυτά τη στιγμή που συνεχίζεται η κόντρα Σόφιας – Σκοπίων, αν και, ως όλα δείχνουν, καταβάλλονται προσπάθειες για άρση του βουλγαρικού βέτο στην ένταξη της Βορειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Βέτο, το οποίο συμπαρασύρει και την υποψηφιότητα της Αλβανίας.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στην πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να μετάσχει στην εκδήλωση, στη ΔΕΘ, με θέμα «Τα Δυτικά Βαλκάνια συμμετέχουν στο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε πως «η εκδήλωση πραγματοποιείται τη στιγμή που η συγκεκριμένη υπόσχεση (σ.σ. της ΕΕ), κατά τον πιο ήπιο και διπλωματικό χαρακτηρισμό, έχει κλονιστεί».

Και πρόσθεσε: «Πολλοί πολίτες, αλλά και οι κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών, δεν είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η ΕΕ είναι σοβαρή και ειλικρινής, όταν αναφέρεται στην ευρωπαϊκή προοπτική τους».

Μιλώντας χτες στην εκδήλωση, ο Μ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα είναι ότι υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων.

Όσον αφορά τις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων, ο Ν.Ντιμιτρόφ είπε ότι «η Ελλάδα, μετά την επίλυση των προβλημάτων που είχαμε μαζί της, συμπεριφέρεται πλέον με φυσικό και φυσιολογικό τρόπο, όπως θα πρέπει να συμπεριφέρεται μία χώρα που συνορεύει με αυτή την περιοχή».

Κίνα, Τουρκία, Ρωσία

Ερώτημα, πάντως, είναι και η στάση που θα κρατήσει έναντι των Δ.Βαλκανίων η όποια ηγεσία προκύψει από τις εκλογές στη Γερμανία.

Πολλοί, γράφει η Süddeutsche Zeitung, αναρωτιούνται πόσο πάθος θα επιδείξει ο Αρμιν Λάσετ (Armin Laschet) ή ο Ολαφ Σόλτζ (Olaf Scholz) ως πιθανοί μελλοντικοί καγκελάριοι. Είναι πολιτικοί που διαθέτουν … χαμηλό προφίλ στην εξωτερική πολιτική, αλλά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα σκληρά γεωστρατηγικά συμφέροντα στο κατώφλι της Ευρώπης.

«Είναι γεωστρατηγικά απολύτως προς το συμφέρον μας να συμπεριλάβουμε τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», επανέλαβε η Α.Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βελιγράδι, αναφέρει ο ZDF.

Ωστόσο, ταυτοχρονα υπέβαλε σε σκωτσέζικο ντους τους Βαλκάνιους, λέγοντάς τους ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσει η Σερβία και ολόκληρη η περιοχή» (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο) έως ότου όλοι να ενταχθούν στην ΕΕ, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

Ενδιαφέρον είναι ότι στα Τίρανα η καγκελάριος συναντήθηκε και με τους επικεφαλής κυβερνήσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και του Κοσόβου. Εως τώρα, δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, η Μέρκελ, εκτός του ότι ζήτησε από την ηγεσία της Σερβίας να υπάρξει απτή πρόοδος «ως προς το κράτος Δικαίου, την δημοκρατία και τον πλουραλισμό της κοινωνίας των πολιτών», υπογράμμισε ότι το τελευταίο βήμα πριν από την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ θα πρέπει να είναι η αναγνώριση της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους από το Βελιγράδι. Ετσι «ώστε τα μέλη της ΕΕ να πουν “Ναι” στην ενταξιακή διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.

Στη Σερβία, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος, ο πρόεδρός της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ακολουθεί μία τριπλή πολιτική: Διατηρεί μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα καλλιεργώντας στενές σχέσεις με την Ρωσία ή την Κίνα.

Αλλά αι η Αλβανία, ο δεύτερος σταθμός της Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό, Εντυ Ράμα, αναπτύσσει ολοένα πιο στενές σχέσεις με την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία.

Πηγή: lawandorder.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.