Μονόδρομος για τον Μπορέλ οι συνομιλίες της Ε.Ε. με τους Ταλιμπάν

Δραματικούς τόνους επέλεξε να χρησιμοποιήσει για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., προτείνοντας, ωστόσο, ότι η Ένωση δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνομιλήσει με την ισλαμιστική οργάνωση.

Ο  Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε την επικράτηση των Ταλιμπάν ως τραγωδία για τους Αφγανούς και οπισθοδρόμηση για τη Δύση, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στην ασιατική χώρα θα φέρουν αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όμως υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν έχει άλλη επιλογή από το να μπει σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν, χωρίς να αναγνωρίσει το καθεστώς τους

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι «για το ίδιο το Αφγανιστάν, μια δραματική ανθρωπιστική κατάσταση βρίσκεται μπροστά. οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται και το οικονομικό σύστημα είναι σε ελεύθερη πτώση».

«Με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, συμφωνήσαμε ότι το επίπεδο και η φύση της δέσμευσής μας θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης για τα ακόλουθα πέντε σημεία αναφοράς:
1. Η δέσμευση ότι το Αφγανιστάν δεν θα λειτουργήσει ως βάση για την εξαγωγή τρομοκρατίας σε άλλες χώρες.
2. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών, το κράτος δικαίου και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
3. Η καθιέρωση μιας περιεκτικής και αντιπροσωπευτικής μεταβατικής κυβέρνησης. Όπως ειπώθηκε, οι αρχικές ενδείξεις δεν είναι θετικές.
4. Δωρεάν πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια.
5. Το να επιτραπεί η αναχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που βρίσκονται σε κίνδυνο και επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπλήρωσε ότι βρίσκεται υπό εξέταση μια ευρωπαϊκή παρουσία στην Καμπούλ, συντονισμένη από την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Υπηρεσία δράσης με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τις γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες, αλλά και «τους περιφερειακούς παράγοντες».

Επίσης, όπως ανέφερε, συμφωνήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα βοηθούσε για να συντονίζει τις προσπάθειες της ΕΕ και των κρατών μελών για ενίσχυση της περιφερειακής δράσης.

«Έχω επίσης σκοπό να συγκαλέσω περιφερειακή πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ γειτόνων του Αφγανιστάν, σε επίπεδο υπουργών» τόνισε ο κ. Μπορέλ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.