Το ψήφισμα του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν…

Ψήφισμα με το οποίο απαιτεί από τους Ταλιμπάν να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους και να επιτρέψουν σε όσους το επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.  

UN afhganistan

Το ψήφισμα, το οποίο συνέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πέρασε με 13 ψήφους υπέρ, ενώ Κίνα και Ρωσία απείχαν της ψηφοφορίας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το Ψήφισμα 2593, το οποίο θέτει τις σαφείς προσδοκίες του ότι σε κάθε Αφγανό ή μη Αφγανό που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν θα εξασφαλιστεί ασφαλές πέρασμα ανά πάσα στιγμή είτε από αέρος είτε μέσω των χερσαίων συνόρων», επεσήμανε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ πρέσβειρα Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

Με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν πλέον το Αφγανιστάν, η διεθνής κοινότητα αναλογίζεται πώς θα πρέπει να τους χειριστεί. Σε συναντήσεις τους τα μέλη της G7, του ΝΑΤΟ, το Κατάρ και η Τουρκία συζήτησαν ποια θα πρέπει να είναι η μελλοντική τους εμπλοκή με τους Ταλιμπάν.

Αν και το ψήφισμα δεν κάνει λόγο για μια «ασφαλή ζώνη», την οποία ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος κρατά μια πραγματιστική στάση και, όπως λέει, τυχόν αναγνώριση πρέπει να γίνει μόνο εφ’ όσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν το ανθρωπιστικό δίκαιο, αποθαρρύνουν την τρομοκρατία και σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως εκείνα των Αφγανών γυναικών.

Όμως έπειτα από τις αναφορές περί πυροβολισμών και εκδικητικών επιθέσεων, το μέλλον φαντάζει κάθε άλλο παρά βέβαιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.