Γερμανία: «Θρίλερ» με τις δημοσκοπήσεις – Πέντε σενάρια για κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ χάνουν συνεχώς ποσοστά, ενώ προκύπτουν πέντε σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας.

Η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν συνέχεια ποσοστά, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται στάσιμοι, ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», οι Σοσιαλδημοκράτες επιτυγχάνουν αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε μια εβδομάδα και θα ελάμβαναν 25% αν διεξάγονταν αυτήν την Κυριακή οι εκλογές. Έτσι, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται τώρα σαφώς των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των οποίων το ποσοστό μειώνεται κατά τρεις μονάδες σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας και ανέρχεται πλέον στο 20%. Οι Πράσινοι χάνουν επίσης 0,5% και το ποσοστό τους μειώνεται στο 16,5%. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) αυξάνει το ποσοστό του κατά 0,%5 και ανέρχεται στο 13,5%. Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά των κομμάτων Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD),11% και της Αριστεράς (Die Linke), 7%.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Insa σημειώνει πως, εάν τα προγνωστικά επαληθεύονταν θα ήταν δυνατοί πέντε κυβερνητικοί συνασπισμοί: τέσσερις από αυτούς υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) και τους Πράσινους, είτε με Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) και Φιλελευθέρους (FDP), είτε με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), είτε ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και την Αριστερά.

Αν δεν προκύψει κάποιος από αυτούς, τότε θα ήταν δυνατός και ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.