Ο τυφώνας Άιντα «σφυροκοπά» τις ΗΠΑ: Συγκλονιστικές εικόνες από το διάστημα

Ο τυφώνας Άιντα συνεχίζει να πλήττει τη Λουιζιάνα αφότου σάρωσε τον Κόλπο του Μεξικού, πλημμυρίζοντας μεγάλες περιοχές κάτω από θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές – Ένας νεκρός από πτώση δέντρου.

Καταστροφές σε κτήρια και υποδομές, καθώς και προβλήματα ηλεκτροδότησης για πάνω από ένα εκατ. κατοίκους στη Νέα Ορλεάνη, προκάλεσε ο τυφώνας Άιντα, που ξέσπασε, χθες Κυριακή (29/8).

Παράλληλα, οι αρχές στη Λουιζιάνα ανακοίνωσαν το θάνατο ενός ανθρώπου, ο οποίος χτυπήθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε.

Ο τυφώνας Άιντα συνεχίζει να πλήττει τη Λουιζιάνα αφότου σάρωσε τον Κόλπο του Μεξικού, πλημμυρίζοντας μεγάλες περιοχές κάτω από θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές.

Στο σκοτάδι η Νέα Ορλεάνη – Σε καταφύγιο η κάτοικοι

Η εταιρεία Entergy «επιβεβαίωσε ότι η Νέα Ορλεάνη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση», ανέφερε μέσω Twitter η NOLA Ready, υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επιφορτισμένη με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

«Η μόνη ηλεκτροδότηση στην πόλη προέρχεται από γεννήτριες», πρόσθεσε.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη χθες Κυριακή στις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα σχεδόν 700.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Entergy.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι στο LePlace εξακολουθούν να περιμένουν τους διασώστες. Πολλοί αναζήτησαν την ασφάλεια στις κορυφές της στέγης και στις σοφίτες τους, καθώς η περιοχή χτυπήθηκε από τις πλημμύρες και οι κάτοικοι καλούσαν επειγόντως σε βοήθεια και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νότια της Νέας Ορλεάνης, κάτοικοι της Alliance κλήθηκαν να απομακρυνθούν αμέσως τις πρώτες πρωινές ώρες, αφότου υποχώρησε το έδαφος. Στους κατοίκους προσφέρθηκε καταφύγιο στο Belle Chasse Auditorium.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πελάτες στη Λουιζιάνα και περισσότεροι από 100.000 πελάτες στο Μισισιπή θα ξυπνήσουν λόγω διακοπών ρεύματος, σύμφωνα με το poweroutage.us, το οποίο παρακολουθεί διακοπές.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το διάστημα

Η Μέγκαν Μακάρθουρ, αστροναύτης της NASA, κατέγραψε μια σειρά φωτογραφιών του τυφώνα Άιντα το Σάββατο (28/8), ενώ ήταν ακόμα καταιγίδα κατηγορίας και βρισκόταν πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.

«Εάν βρίσκεστε ή ήσασταν στο δρόμο του, σας σκέφτομαι και ελπίζω να μείνετε ασφαλείς» έγραψε η ίδια στο twitter.

Παράλληλα, το γύρο του διαδικτύου κάνουν συγκλονιστικά βίντεο από το «μάτι» του κυκλώνα Άιντα:

https://twitter.com/tonton_phil_/status/1432317379468484608?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1432317379468484608%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fkosmos%2F107422%2Fo-tyfonas-ainta-sfyrokopa-tis-ipa-sygklonistikes-eikones-apo-to-diastima

https://twitter.com/DidierTestot/status/1432320769611161603?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1432320769611161603%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fkosmos%2F107422%2Fo-tyfonas-ainta-sfyrokopa-tis-ipa-sygklonistikes-eikones-apo-to-diastima

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), μέρος του συστήματος της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, υποβάθμισε τον Άιντα στην Κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κατηγορίας Σαφίρ-Σίμσον, προειδοποιώντας όμως πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

Σύμφωνα με το NHC, ο Άιντα βρισκόταν πριν από λίγο 65 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, με ανέμους ως και 165 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Αναμένεται να εξασθενίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ημέρες ακόμη. Θα κινηθεί προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση καταστροφής, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδέσμευση ομοσπονδιακών χρηματικών και άλλων πόρων για να βοηθηθεί η πολιτεία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.