Οι Σουηδοί το «βρήκαν»: «Η κλιματική αλλαγή φταίει που κέρδισαν οι Ταλιμπάν»

Oι Ταλιμπάν κατάφεραν να καταλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν χάρη στην «κλιματική κρίση», σύμφωνα με την κλιματική ανταποκρίτρια του σουηδικού SVT Erika Bjerström.

Σε μια ανάλυση στον ιστότοπο του SVT, η Erika Bjerström επισημαίνει ότι το Αφγανιστάν είναι “η έκτη πιο ευάλωτη όσον αφορά στο κλίμα χώρα στον κόσμο”.

“Οι Ταλιμπάν εκμεταλλεύτηκαν αυτό όταν ανέτρεψαν την κυβέρνηση της χώρας. Η ανεργία, τα εσωτερικά κύματα των προσφύγων, η πείνα και ο γάμος των παιδιών έχουν κατακερματίσει την ανθεκτικότητα των ανθρώπων”, έγραψε.

Η Bjerström αναφέρεται σε μια μελέτη που υποστηρίζει ότι η μέση θερμοκρασία στο Αφγανιστάν θα αυξηθεί κατά πέντε βαθμούς πριν από το τέλος του αιώνα, “με την αύξηση της ξηρασίας, των πλημμυρών, των κατολισθήσεων και των θερμότερων θερμοκρασιών ως αποτέλεσμα”.

Αλλά “δεν είναι απελπιστικό”, αναφέρει. “Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν γίνει μεγάλες περιβαλλοντικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση έχει αυξηθεί στη χώρα”. Τώρα το ερώτημα είναι αν θα πιεστούν οι Ταλιμπάν για την κλιματική πολιτική, σύμφωνα με την Erika Bjerström.

“Δεν είναι γνωστό πώς βλέπει το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν το κλιματικό ζήτημα ή την επισιτιστική ασφάλεια, ακόμη και αν οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνάντηση COP26 στη Γλασκώβη. Εάν εμφανιστούν, θα προσφέρει ένα πραγματικό διπλωματικό δίλημμα για τον ΟΗΕ’ καταλήγει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.