ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ Μανμπίζ

Σύροι κυβερνητικοί στρατιώτες με τη στήριξη ρωσικών δυνάμεων έχουν στείλει στρατιώτες προς την πόλη Μανμπίζ, σε συντονισμό με τους μαχητές που ελέγχουν την πόλη, δήλωσε εκπρόσωπος των μαχητών, την ώρα που Σύριοι αντάρτες με τη στήριξη της Τουρκίας δηλώνουν έτοιμοι να της επιτεθούν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίζ, η ανάπτυξη γίνεται σε συντονισμό με τους μαχητές της Μανμπίζ που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και γίνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπτυξης δυνάμεων στην επριοχή.

«Η μάχη θα ξεκινήσει σύντομα», είπε ο Γιουσέφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού, της βασικής ομάδας ανταρτών που στηρίζεται από την Τουρκία στην περιοχή.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα στο μέτωπο είναι ενισχύσεις προς όλες τις δυνάμεις για να φτάσουν σε πλήρη ετοιμότητα για τη μάχη».

Το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία προκάλεσε συναγερμό στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται κατά κύριο λόγο Κούρδοι.

Έχουν συνεταιριστεί με την Ουάσινγκτον στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και τώρα φοβούνται πως η κίνηση των ΗΠΑ θα ανοίξει τον δρόμο για επίθεση από την Τουρκία εναντίον τους.

«Ο ρωσικός στρατός έχει αποκαταστήσει το κέντρο συντονισμού Συρίας-Ρωσίας στο χωριό Αρίμα δυτικά της πόλης Μανμπίζ, μετά την απόσυρσή του πριν από λίγο καιρό», σημείωσε ο Σαρφάν Νταρβίς, εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίζ.

Σύριοι μαχητές, σύμμαχοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είχαν καταλάβει το 2016 την Μανμπίζ από το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που θεωρήθηκε ορόσημο στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας οι κούρδοι μαχητές YPG θα εκδιώκονταν από την πόλη, ωστόσο η Τουρκία έχει πει πως η εφαρμογή της συμφωνίας έχει καθυστερήσει. Τον Νοέμβριο, Τούρκοι και αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν κοινές περιπολίες στην περιοχή.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να περάσει στα ανατολικά του Ευφράτη όσο το δυνατόν συντομότερα, όπως γνωστοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η Άγκυρα θεωρεί τους μαχητές του YPG τρομοκράτες και έχει εξοργιστεί από τη στήριξη που παρέχουν στην ομάδα οι ΗΠΑ, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως, η ξαφνική απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τους στρατιώτες από τη Συρία έχει αφήσει στα χέρια της Τουρκίας τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους –δίνοντας ουσιαστικά στην Άγκυρα το πράσινο φως να μπει σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.