Θα μείνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Καμπούλ; Θα αλλάξει απόφαση ο κ. Μπάιντεν;

Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Συνεδρίασε ξανά τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, υπό την προεδρία του κ. Τζο Μπάιντεν και με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, των διευθυντών των μυστικών υπηρεσιών και των υπευθύνων των αρχών ασφαλείας.

Στη συνέχεια, στις 8.30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μπάιντεν επρόκειτο να απευθυνθεί ξανά στο λαό, αυτή τη φορά για την πανδημία, αλλά πιστεύεται ότι θα αναφερθεί και στο Αφγανιστάν. Και στις 9.30 ώρα Ελλάδος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, μαζί με την εκπρόσωπο Τζένιφερ Ψακι, αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις, που χαρακτηρίζονταν σημαντικές.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχεται πιέσεις, σε πρώτο στάδιο, να παρατείνει την επιχείρηση εκκένωσης και μετά την 31η Αυγούστου και σε δεύτερο στάδιο να εμπλέξει την αμερικανική πολεμική μηχανή στην επιχείρηση διάσωσης των Αμερικανών υπηκόων και των Αφγανών συνεργατών τους.

Εάν το πράξει, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Παρά την όποια συμφωνία της Αμερικής με τους Ταλιμπάν, ουδείς πιστεύει ότι δεν θα αντιδράσουν, στη θέα των αμερικανικών ελικοπτέρων και αεροπλάνων. Ο εκπρόσωπος τους είπε ότι η Αμερική θα περάσει την κόκκινη γραμμή.

Όπως έγινε γνωστό, το Πεντάγωνο έχει ήδη αναπτύξει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και τα ελικόπτερα που συμμετείχαν στην επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν. Είναι ελικόπτερα ειδικού σκοπού και παντός καιρού, τα οποία δύσκολα εντοπίζονται. Με τα μέσα που διαθέτουν οι Ταλιμπάν, είναι σχεδόν αδύνατον να τα εντοπίσουν.

Ο αμερικανικός στρατός έχει επεκτείνει την περιοχή εκκένωσης και εκτός του αεροδρομίου και λειτουργεί σημεία ελέγχου σε περιοχές που δεν ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.

  • Ο κ. Μπάιντεν, λοιπόν, πιέζεται για να αλλάξει την απόφασή του ώστε η Αμερική να παραμείνει σε πρώτη φάση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, και μετά την 31η Αυγούστου.
  • Και στη συνέχεια να μείνει ο αμερικανικός στρατός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν και φαίνεται πως για να συμβεί αυτό, πρέπει να αθετήσει τη συμφωνία που έκανε ο στρατηγός Μακένζι με τους Ταλιμπάν.

Είναι δίκοπο μαχαίρι για τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά -την ίδια στιγμή- είναι και ένας τρόπος να διορθώσει το λάθος του, με την επιμονή στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, για να μπορεί να ισχυριστεί στην 20η μαύρη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ότι τελείωσε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που προκλήθηκε ακριβώς λόγω των επιθέσεων της αλ Κάιντα με τη συνεργασία των Ταλιμπάν. Και ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες επέστρεψαν στην Πατρίδα, κοντά στις οικογένειες τους.

Η φράση του κ. Μπάιντεν ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η επιχείρηση εξόδου από το Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, προδιαθέτει για την αλλαγή της απόφασής του, αν και είναι ένας άνθρωπος που εξαιρετικά δύσκολα αλλάζει γνώμη, σε σημείο που μερικές φορές να επιμένει και σε λάθος αποφάσεις του.

Οι σύμμαχοι της Αμερικής, με πρώτες τη Γαλλία και τη Βρετανία, αναμένεται να ζητήσουν παράταση της επιχείρησης εκκένωσης, στην αυριανή διαδικτυακή συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών.

Επίσης έγινε γνωστό ότι στη συνομιλία τους, πριν τέσσερις ημέρες, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε τον κ. Μπάιντεν ότι εγκατέλειψε τους Αφγανούς συμμάχους της Δύσης και απαίτησε συντονισμό των Ηνωμένων Πολιτειών με τις υπόλοιπες χώρες που δρουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Είναι σημαντικό, πάντως, ότι τις τελευταίες ώρες η πίεση προς τον κ. Μπάιντεν είναι ασφυκτική για να δώσει εντολή παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και για επέκταση των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας.

  • Θα είναι μία κίνηση που σίγουρα δεν θα καλωσοριστεί από τους Ταλιμπάν. Αλλά την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ηθική, και όχι μόνο, υποχρέωση να διασώσει και τον τελευταίο Αφγανό πολίτη που συνεργάστηκε με τους Δυτικούς, πόσο μάλλον τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμα στη χώρα.

Ο κ. Μπάιντεν είχε δηλώσει χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ακλόνητη δέσμευση» να οδηγήσουν στην ασφάλεια έξω από το Αφγανιστάν τους Αμερικανούς και του ευάλωτους Αφγανούς. Ήδη έχουν αναχωρήσει χιλιάδες, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Όμως υπάρχουν και άλλοι πολλοί, που εμποδίζονται από τους τρομοκράτες Ταλιμπάν, οι οποίοι απωθούν χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς που προσπαθούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως μετέδωσαν οι ηρωικοί απεσταλμένοι των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Έχει σημασία η δήλωση του κ. Μπάιντεν ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις διεύρυναν την «ασφαλή ζώνη» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε τι θα κάνει αν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ζητήσουν από την Ουάσιγκτον να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Γίνονται συζητήσεις, είπε και γι’ αυτό και άλλα θέματα που αφορούν το χρονοδιάγραμμα της 31ης Αυγούστου.

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Η απομάκρυνση χιλιάδων από την Καμπούλ θα είναι σκληρή και οδυνηρή» και θα ήταν έτσι «ανεξαρτήτως του χρόνου εκκίνησης (της επιχείρησης)», δικαιολογήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.