Αφγανιστάν: Εκατοντάδες μουτζαχεντίν Ταλιμπάν κατευθύνονται προς την Κοιλάδα Παντζσίρ για να «πνίξουν» την αντίσταση

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι «εκατοντάδες» μουτζαχεντίν του ισλαμιστικού κινήματος κατευθύνονται προς την Κοιλάδα του Παντζσίρ, βορειοανατολικά της Καμπούλ, μία από τις λίγες ζώνες του Αφγανιστάν που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους και αποτελεί εστία της αντίστασης.

«Εκατοντάδες μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου κατευθύνονται προς το Κρατίδιο του Παντζσίρ για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, αφού οι τοπικοί άρχοντες αρνήθηκαν να το παραδώσουν με ειρηνικό τρόπο», ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν στα αραβικά στον λογαριασμό τους στο Twitter.

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου σχεδόν χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, έπειτα από αστραπιαία γενική επίθεση που ξεκίνησε τον Μάιο, παράλληλα με την αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ένας θύλακας αντίστασης δημιουργήθηκε στην Κοιλάδα του Παντζσίρ, η οποία ιστορικά θεωρείται προπύργιο των δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν.

Του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης στο Παντζσίρ ηγείται ο γιος του διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας και ηγέτη της αντίστασης κατά των Σοβιετικών στην δεκαετία του ’90 Αχμαντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος δολοφονήθηκε από την Αλ Κάιντα τις παραμονές των επιθέσεων των 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης δήλωσε ότι γίνονται προετοιμασίες «για πόλεμο μακράς διάρκειας» με τους Ταλιμπάν, αν δεν καταφέρουν να διαπραγματευθούν μαζί τους τον σχηματισμό ευρέος κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί στην Κοιλάδα του Παντζσίρ για να πολεμήσουν κατά του νέου καθεστώτος.

«Οι Ταλιμπάν δεν θα διαρκέσουν αν συνεχίσουν έτσι.

»Είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε το Αφγανιστάν και προειδοποιούμε ότι θα υπάρξει αιματοχυσία», δήλωσε ο Αχμαντ Μασούντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.